CNN Turk:Στην ατζέντα δεν υπάρχει επικαιροποίηση της Λωζάνης

Η τροποποίηση ή επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης δεν είναι στην ατζέντα της Άγκυρας αυτή τη στιγμή, σχολίασε ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν, έπειτα από τον έντονο διάλογο μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα ομόλογού του Προκόπη Παυλόπουλο, τονίζοντας, ωστόσο, ότι τίθεται θέμα εφαρμογής της συνθήκης της Λωζάνης στη Δυτική Θράκη και στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι CNN Turk, ο Μουράτ Γετκίν ανέφερε ότι το θέμα τέθηκε

χθες από τον Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξή του στο ελληνικό κανάλι ΣΚΑΙ, παρόλο που στην ατζέντα της Τουρκίας δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

«Κόντρα» Παυλόπουλου - Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Όπως είπε, υπάρχει θέμα σε σχέση με την εφαρμογή της Λωζάνης και αναρωτήθηκε εάν χρειάζεται να αλλάξει η συνθήκη για να εφαρμοστεί. Ο Μουράτ Γετκίν επεσήμανε τη σημασία της Συνθήκης για την Τουρκία, λέγοντας ότι η Λωζάνη είναι η ιδρυτική συνθήκη της χώρας. «Υπάρχουν προβλήματα με την εφαρμογή της, αυτό είναι αλήθεια.

Ένα, υπάρχουν προβλήματα με την εφαρμογή της συνθήκης στη Δυτική Θράκη. Δεύτερον, υπάρχουν προβλήματα με την εφαρμογή της συνθήκης στο θέμα αφοπλισμού νησιών, που παραβιάζει χρόνια η Ελλάδα», είπε ο Μουράτ Γετκίν σχολιάζοντας ότι, στην ουσία, ο Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να τονίσει το ζήτημα της εφαρμογής της συνθήκης.

Και ο ανταποκριτής του CNN Turk Γιώργος Κιρμπάκης ανέφερε ότι πρόκειται για δηλώσεις ασυνήθιστες σε μια Συνέντευξη Τύπου, καθώς το καλωσόρισμα μεταξύ των δύο προέδρων κράτησε μόνο ένα λεπτό και αμέσως μπήκαν σε διάλογο για τη Συνθήκη της Λωζάνης ενώπιον των δημοσιογράφων, κάτι που αναμενόταν να γίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ωστόσο, είπε ότι είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα, αφού η πραγματική συνάντηση ξεκινά τώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Keywords
Τυχαία Θέματα