CEO Moderna: Μπορεί να χρειαστεί τέταρτη δόση εμβολίου αυτό το Φθινόπωρο

Περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν μια τέταρτη δόση εμβολίου Covid-19 αυτό το φθινόπωρο, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel, καθώς οι αναμνηστικές δόσεις είναι πιθανό να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικές με την πάροδο του χρόνου.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα χρειαστούμε ενισχυτές το φθινόπωρο του ’22 και μετά», δήλωσε ο Bancel σε συνέδριο των CEO της Goldman Sachs.

Μια

προκαταρκτική ισραηλινή μελέτη διαπίστωσε ότι μια τέταρτη δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech αυξάνει τα αντισώματα του κορονοϊού που πενταπλασιάζονται σε διάστημα μιας εβδομάδας. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα δικαιούνται τέταρτες δόσεις στη χώρα αυτή.

 

Διαβάστε επίσης: Γιατί κάποιοι άνθρωποι κολλούν ξανά Covid19 κι άλλοι ποτέ

Η καναδική επαρχία του Οντάριο θα προσφέρει τέταρτες δόσεις σε άτομα σε περιβάλλοντα όπως οίκοι μακροχρόνιας φροντίδας και οίκοι ευγηρίας.

Ο επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της Pfizer, Paul Burton, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι «θα πρέπει να περιμένουμε μερικούς μήνες ακόμη, μέχρι να δούμε πώς αναπτύσσονται και ωριμάζουν αυτά τα δεδομένα, για να καταλάβουμε πότε θα γίνει αυτή η πρόσθετη αναμνηστική δόση -- εάν χρειαστεί -- - πρέπει να δοθεί."

Οι ειδικοί της ιατρικής συνέστησαν επίσης προσοχή σχετικά με την επέκταση των προγραμμάτων εμβολίων.

«Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πλανήτη κάθε τέσσερις έως έξι μήνες. Δεν είναι βιώσιμο ή οικονομικά προσιτό», δήλωσε στην Daily Telegraph ο καθηγητής Andrew Pollard της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης, επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία του εμβολίου Oxford-AstraZeneca, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη στο Sky News την Τρίτη, ο Pollard ανέφερε επίσης την κραυγαλέα ανομοιομορφία της κυκλοφορίας των εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

«Και να θυμάστε ότι, σήμερα, λιγότερο από το 10% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν πάρει ακόμη και την πρώτη τους δόση, επομένως η όλη ιδέα των τακτικών τέταρτων δόσεων παγκοσμίως δεν είναι λογική», είπε.

Εν τω μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Δρ. Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, δήλωσε στις 24 Δεκεμβρίου ότι ήταν πολύ νωρίς για να συζητήσουμε μια πιθανή τέταρτη δόση για τους περισσότερους ανθρώπους.

"Ένα από τα πράγματα που θα ακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά είναι ποια είναι η ανθεκτικότητα της προστασίας μετά την τρίτη δόση ενός εμβολίου mRNA", είπε ο Fauci στους Michael Wallace και Steve Scott του WCBS Newsradio 880. Moderna and Pfizer/BioNTech είναι εμβόλια mRNA.

"Εάν η προστασία είναι πολύ πιο ανθεκτική από την ομάδα δύο δόσεων, χωρίς ενίσχυση, τότε μπορεί να περάσουμε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα χωρίς να απαιτήσουμε τέταρτη δόση", είπε ο Fauci. «Επομένως, νομίζω ότι είναι πρόωρο -- τουλάχιστον από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών -- να μιλάμε για τέταρτη δόση».

Η Moderna αναπτύσσει επίσης ενισχυτές Covid-19 που στοχεύουν ειδικά παραλλαγές του κορωνοϊού όπως η Delta και η Omicron.

Keywords
Τυχαία Θέματα