Brexit, Πανεπιστήμια, ανεργία και σκάνδαλα στη Βουλή

Σημαντικά ζητήματα θα βρεθούν και σήμερα στο μικροσκόπιο της ημερήσιας διάταξης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών καθώς, όπως έχει κατά κόρον λεχθεί, μέχρι το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι, θα πρέπει να έχουν ήδη συζητηθεί καίρια ζητήματα.

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, Ενέργειας και Τουρισμού, θα μπουν σήμερα σε ένα κύκλο συζητήσεων, σε σχέση με τις προκλήσεις και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει στο μέλλον

ο τομέας του τουρισμού.

Στην παρουσία του υφυπουργού παρά τω Προέδρω, του Γενικού Διευθυντή του αρμόδιου υπουργείου, αξιωματούχων του ΚΟΤ, ΠΑΣΥΞΕ, Hermes Airports και όχι μόνο, θα επιχειρηθεί μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων αλλά και χαρτογράφηση των προβλημάτων, τα οποία θα πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπιστούν.

Πρωταγωνιστική θέση ανάμεσα στα ζητήματα τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν τον τουρισμό είναι και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζήτημα το οποίο θα επηρεάσει και σε επόμενες συνεδρίες σε μεγάλο βαθμό την Επιτροπή.

Στην ίδια επιτροπή θα συζητηθούν επίσης σήμερα ζητήματα τα οποία αφορούν στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, στην παρουσία συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Λειτουργία των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και Panama Papers στη Θεσμών.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Αξιών, θα προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη εξέταση της λειτουργίας των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, της Διευθύντριας του τμήματος Φυλακών και της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Στην Επιτροπή Θεσμών, μετά από πρόταση του Γ.Περδίκη, ξεκίνησε μια συζήτηση για τις αποκαλύψεις και έρευνες που διεξάγονται από τις αρμόδιες αρχές όσον αφορά offshore εταιρείες, βάση των περίφημων εγγράφων «PanamaPapers» και πιθανή φοροδιαφυγή τους η οποία θα συνεχιστεί και σήμερα, έτσι ώστε η Επιτροπή να έχει ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό.

Στο μικροσκόπιο τα ζητήματα που αφορούν το ΡΙΚ

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, θα ξεκινήσει μια σε βάθος συζήτηση σε σχέση με τις οικονομικές καταστάσεις και την έκθεση Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για το έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή κατέδειξε κατάφορες και εξόφθαλμες παραβιάσεις και λανθασμένους χειρισμούς στο ΡΙΚ, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη την επιτροπή.

Παροχή προγραμμάτων σπουδών σε ξένες γλώσσες

Η Επιτροπή Παιδείας θα συζητήσει σήμερα ένα θέμα το οποίο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου, ιεραρχούν ως κομβικής σημασίας θέμα. Αυτό δεν είναι άλλο από την παροχή προγραμμάτων σπουδών στα Πανεπιστήμια Κύπρου, ΤΕΠΑΚ και Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε ξένες γλώσσες.

Η ευχέρεια των πανεπιστημίων να παρέχουν ξενόγλωσσα προγράμματα, δημιουργεί μια νέα και ουσιαστική προοπτική στα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα, έτσι ώστε να καταφέρουν να προσεγγίσουν φοιτητές από χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των γύρω χωρών. Θα δώσει επιπρόσθετα μια νέα δυναμική ώθηση στον τομέα της ακαδημαϊκής έρευνας και των συνεργασιών.

Ως εκ τούτου, αποτελεί ουσιώδες κεφάλαιο της εξέλιξης και ενίσχυσης της ακαδημαϊκής συνεισφοράς στον τόπο μας.

Μετά από αίτημα των Βουλευτών του ΑΚΕΛ θα συζητηθεί επίσης το θέμα των ερωτήσεων του δοκιμίου της Ιστορίας στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2016 και οι οδηγίες εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για διόρθωσή τους. Το ΑΚΕΛ έχει την πεποίθηση ότι υπήρξε προσπάθεια εκ μέρους του Υπουργείου να εξισωθούν φασισμός και κομμουνισμός στην ιστορία κάτι το οποίο αποτελεί απαράδεκτο γεγονός για το κόμμα της αριστεράς.

Ιωάννης Κασουλίδης και Ζέτα Αιμιλιανίδου στη Βουλή

Η Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα έχει μια σημαντική συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη για ανταλλαγή απόψεων για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο κ.Κασουλίδης θα αναλύσει τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας και τις εξελίξεις μετά από συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ και στην Κύπρο. Θα αναλυθούν επίσης οι προτεραιότητες και οι προκλήσεις τις οποίες έχει στην ατζέντα για το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Εξωτερικών.

Συνάντηση θα έχει και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου, για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα της αρμοδιότητας της Επιτροπής αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο προσανατολίζεται στο να αντιμετωπίσει τα φλέγοντα ζητήματα της ανεργίας και όχι μόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα