Θα μπορούσε και καλύτερα η Κύπρος στην απορρόφηση κονδυλίων

Η Κύπρος θα μπορούσε να τα πηγαίνει καλύτερα στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, όσον αφορά στην περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, σύμφωνα με τον Κύπριο εκπρόσωπο στο ελεγκτικό συνέδριο Λάζαρο Λαζάρου.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ίδιος σε κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών ελέγχου, οικονομικών και εξωτερικών, μέχρι το τέλος της περιόδου, η χώρα θα έχει καταφέρει να απορροφήσει το πλήρες ποσό που προβλέπεται.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος

έχει απορροφήσει το 13% των σχετικών κονδυλίων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, στην περίοδο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, με το ποσοστό να βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ υπολογίζεται ότι αναμένεται να καταστεί καθαρή δικαιούχος με χρηματοδότηση από την ΕΕ, μεγαλύτερη από τη συνεισφορά της.

Εξάλλου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της StockWatch, μέχρι το τέλος του 2016, η Κύπρος είχε ποσοστό απορρόφησης 95%, το ίδιο με τις περισσότερες χώρες ενώ το υπόλοιπο 5% αναμένεται να τακτοποιηθεί με το κλείσιμο των προγραμμάτων που άρχισε το 2017.

Επιπλέον, ο κ. Λαζάρου ανέφερε πως το 2017 για πρώτη φορά από το 1994 που άρχισε να παρέχεται η δήλωση αξιοπιστίας, διατυπώθηκε «γνώμη με επιφύλαξη» και όχι «αρνητική γνώμη» σε σχέση με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πληρωμών του 2016, διευκρινίζοντας ότι για πρώτη φορά διαπιστώθηκε ότι το εκτιμώμενο επίπεδο σφάλματος πέραν του ορίου σημαντικότητας του 2%, περιορίζεται μόνο στις μισές περίπου πληρωμές.

«Γνώμη με επιφύλαξη δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα» τόνισε ο κ. Λαζάρου, διευκρινίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως «βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο αντί μισοάδειο, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να γεμίσει».

«Τα έσοδα για το 2016 ως σύνολο, ήταν νόμιμα και κανονικά» είπε ο κ. Λαζάρου.

Τι λαμβάνει η Κύπρος

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος επικαλέστηκε τα προκαταρκτικά στοιχεία για την περίοδο 2014-2020, στην Κύπρο θα κατανεμηθούν συνολικά κονδύλια €1,4 δισ. σε τιμές 2016, σε σύνολο €767 δισ. για τις χώρες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στον τομέα της συνοχής θα τοποθετηθούν €824 εκ. μέσω των προγραμμάτων «ανταγωνιστικότητα και αειφόρος ανάπτυξη» και «απασχόληση, ανθρώπινοι πόροι και κοινωνική συνοχή».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στον τομέα κοινής γεωργικής πολιτικής θα διατεθούν €483 εκ. μέσω του προγράμματος «αγροτικής ανάπτυξης» και στο ευρωπαϊκό ταμείο θάλασσας και αλιείας θα κατανεμηθούν €40 εκ. μέσω του προγράμματος «Θάλασσα».

Σημειώνεται ότι για το 2015 η Κύπρος είχε συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ €230,2 εκ. και έλαβε €203,3 εκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα