Brexit : Έκλεισε η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας

Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, μια ιστορική συμφωνία για τη μελλοντική σχέση εμπορίου και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιτεύχθηκε, την παραμονή των Χριστουγέννων, μια εβδομάδα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit.

Η εμπορική συμφωνία – που εκτείνεται σε 2.000 σελίδες – έχει ένα άνευ προηγουμένου πεδίο εφαρμογής, η οποία περιέχει διατάξεις για θέματα που ποικίλλουν από την πολιτική πυρηνική συνεργασία και τις ενεργειακές διασυνδέσεις έως την αλιεία και την αεροπορία. Οι λεπτομέρειές της αναμένονται να αποκαλυφθούν τις επόμενες

μέρες.

Διαβάστε επίσης: Brexit: Τι συμφωνήθηκε για το κρίσιμο ζήτημα της αλιείας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μπόρις Τζόνσον έδωσαν συνέντευξη Τύπου για την ιστορική αυτή συμφωνία στις 17:00 ώρα Κύπρου

Δείτε live τις ανακοινώσεις:

Διαβάστε επίσης: Η ανακοίνωση του Προέδρου του ΕΣ για τη συμφωνία για το Brexit

Για «δίκαιη και ισορροπημένη» συμφωνία έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν. «Αξίζει να παλέψουμε για αυτήν τη συμφωνία. Έχουμε τώρα μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Η Ευρώπη προχωρά τώρα» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

It was worth fighting for this deal.

We now have a fair &balanced agreement with the UK. It will protect our EU interests, ensure fair competition &provide predictability for our fishing communities.

Europe is now moving on. https://t.co/77jrNknlu3

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 24, 2020

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, ανέφερε: «Έχουμε φτάσει στο τέλος μιας πολύ εντατικής τετραετούς περιόδου, ιδίως τους τελευταίους εννέα μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπραγματευτήκαμε την ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και μια ολοκαίνουργια σχέση, την οποία συμφωνήσαμε επιτέλους σήμερα. Η προστασία των συμφερόντων μας υπήρξε στο επίκεντρο όλων αυτών των διαπραγματεύσεων και χαίρομαι που το καταφέραμε. Εναπόκειται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εκφράσουν τη γνώμη τους για αυτή τη συμφωνία».

Διαβάστε επίσης: Brexit: Αύριο εξετάζει τη συμφωνία το COREPER- Οι πρώτες αντιδράσεις

Βρετανική πηγή ανέφερε πάντως: «Η συμφωνία έκλεισε. Όλα όσα έχουμε υποσχεθεί στους Βρετανούς κατά το δημοψήφισμα του 2016 και τις γενικές εκλογές πέρσι περιλαμβάνονται σε αυτή τη συμφωνία».

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, υπογράφηκε «η πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου βάσει μηδενικών δασμών και μηδενικών ποσοστώσεων που έχει επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ».

Διαβάστε επισης: Brexit: Ο Τζόνσον πανηγυρίζει για τη συμφωνία μεταξύ Λονδίνου-Βρυξελλών (pic)

«Πήραμε πίσω τον έλεγχο των χρημάτων μας, των συνόρων μας, των νόμων, του εμπορίου και των νερών για την αλιεία μας. Η συμφωνία είναι ένα φανταστικό νέο για οικογένειες και επιχειρήσεις σε κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε από τις δύο πλευρές, καλύπτοντας συναλλαγές αξίας 668 δισ. στερλίνων το 2019. Εγγυάται επίσης ότι δεν δεσμευόμαστε από τους κανόνες της ΕΕ, δεν υπάρχει ρόλος για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ότι έχουν επιτευχθεί όλες οι βασικές κόκκινες γραμμές μας για την επιστροφή της κυριαρχίας. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πλήρη πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία την 1η Ιανουαρίου 2021».

BREAKING: Brexit deal done.

This statement just issued from Downing Street. Press conference coming shortly. pic.twitter.com/PzIz3Ckk6t

— Daniel Hewitt (@DanielHewittITV) December 24, 2020

Να σημειωθεί ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η βρετανική λίρα, υποδέχτηκαν θετικά την είδηση για συμφωνία, σημειώνοντας «μεγάλα άλματα» την Πέμπτη το πρωί.

Διαβάστε επίσης:

Η χώρα που ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από κορωνοϊό μόλις σήμερα

Keywords
Τυχαία Θέματα