Best Player in Europe: Η δεκάδα των υποψηφίων!

Για πέμπτη συναπτή χρονιά η UEFA εγκαινίασε σήμερα τη διαδικασία για την ανάδειξη του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στην Ευρώπη για την περασμένη αγωνιστική περίοδο (2014/15) με την ανακοίνωση των δέκα υποψηφίων.

Οι μισοί εξ αυτών διέπρεψαν με τη φανέλα της φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ Γιουβέντους (Μπουφόν, Πογκμπά, Βιδάλ, Πίρλο, Τέβες), ενώ τρεις ανήκουν στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρσελόνα (Μέσι, Νεϊμάρ, Σουάρες).

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο

βραβείο γεννήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί, σε συνεργασία με την όμιλο Ευρωπαϊκών Αθλητικών Μέσων (European Sports Media - ESM) και οι Λιονέλ Μέσι (2011), Αντρές Ινιέστα (2012), Φρανκ Ριμπερί (2013) και Κριστιάνο Ρονάλντο (2014) πρώτευσαν στην ψηφοφορία των περασμένων ετών.

Όπως ακριβώς και την προηγούμενη τετραετία, η δεκάδα των υποψηφίων προέκυψε από την αρχική ψηφοφορία μιας επιτροπής 54 δημοσιογράφων (ένας από κάθε χώρα-μέλος της UEFA). Καθένας εξ αυτών κατάρτισε μια λίστα με τους κατά τη γνώμη του κορυφαίους πέντε ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη την περασμένη περίοδο δίνοντας πέντε βαθμούς στον πρώτο, τέσσερις στον δεύτερο, τρεις στον τρίτο κ.ο.κ. Οι δέκα παίκτες που συγκέντρωσαν τους περισσότερους βαθμούς και συνεχίζουν στο β’ γύρο είναι κατά αλφαβητική σειρά οι ακόλουθοι (σε παρένθεση η εθνικότητα και ο σύλλογος του κάθε ποδοσφαιριστή):

Gianluigi Buffon (Ιταλός, Γιουβέντους)

Ο αρχηγός της «Βέκια Σινιόρα» συνέβαλε στην κατάκτηση του τέταρτου συναπτού πρωταθλήματος και στην πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ έξι μέρες μετά το παιχνίδι στο Βερολίνο έγινε ο πρώτος που έφτασε τις 50 συμμετοχές σε αγώνες Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (στο 1-1 της εθνικής Ιταλίας με την Κροατία)

Eden Hazard (Βέλγος, Τσέλσι)

Δεύτερος σκόρερ (πίσω από τον Ντιέγκο Κόστα) των Λονδρέζων καθ’ οδόν για το πρώτο πρωτάθλημά τους μετά το 2010 και κορυφαίος παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ για την περασμένη περίοδο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών της.

Lionel Messi (Αργεντινός, Μπαρσελόνα)

Με χατ τρικ απέναντι στη Σεβίλλη στις 22 Νοεμβρίου έσπασε το ρεκόρ του Τέλμο Θάρα με 251 γκολ πρωταθλήματος, με 58 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις οδήγησε τους «μπλαουγκράνα» στο δεύτερο τρεμπλ στην ιστορία τους. Με 10 γκολ ήταν πρώτος σκόρερ του Τσάμπιονς Λιγκ από κοινού με τους Νεϊμάρ και Ρονάλντο.

Neymar (Βραζιλιάνος, Μπαρσελόνα)

Πανηγύρισε 10 τέρματα στο Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκοντας δίχτυα και στα τελευταία πέντε παιχνίδια (τους δύο προημιτελικούς απέναντι στην Παρί, τους δύο ημιτελικούς με την Μπάγερν και τον τελικό κόντρα στη Γιουβέντους) καθ’ οδόν για το τρόπαιο.

Paul Pogba (Γάλλος, Γιουβέντους)

Τα οκτώ τέρματα στη Σέριε Α την περασμένη περίοδο αποτελούν προσωπικό ρεκόρ του, ενώ ήταν ο δημιουργός του καθοριστικού τέρματος της ισοφάρισης στον επαναληπτικό ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Ρεάλ Μ.

Andrea Pirlo (Ιταλός, Γιουβέντους - πλέον Νιου Γιορκ Σίτι)

Συνδύασε την 100ή συμμετοχή του στο Τσάμπιονς Λιγκ με τέρμα με απευθείας εκτέλεση φάουλ (απέναντι στον Ολυμπιακό) και για τρίτη συναπτή χρονιά αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης στην Ιταλία.

Cristiano Ronaldo (Πορτογάλος, Ρεάλ Μαδρίτης)

Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο ισπανικό πρωτάθλημα (48 τέρματα) και στο Τσάμπιονς Λιγκ (10, όσα και οι Μέσι και Νεϊμάρ). Συνολικά πανηγύρισε 61 γκολ την περασμένη περίοδο (ρεκόρ καριέρας), στη διάρκεια της οποίας προσπέρασε τον Αλφρέντο ντι Στέφανο στη δεύτερη θέση των διαχρονικών σκόρερ των «μερένγκες».

Luis Suárez (Ουρουγουανός, Μπαρσελόνα)

Αποδείχθηκε το ιδανικό συμπλήρωμα των Μέσι και Νεϊμάρ στη γραμμή κρούσης των «μπλαουγκράνα», η οποία έκλεισε τη σεζόν με 122 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Carlos Tévez (Αργεντινός, Γιουβέντους - πλέον Μπόκα Τζούνιορς)

Τα 20 τέρματα στη Σέριε Α της περασμένης περιόδου ήταν η μεγαλύτερη παραγωγικότητά του από τη σεζόν 2009/10. Οδήγησε τη Γιουβέντους στο νταμπλ και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και την Αργεντινή στον τελικό του Κόπα Αμέρικα.

Arturo Vidal (Χιλιανός, Γιουβέντους)

Απέναντι στη Σαμπντόρια στις 2 Μαΐου πέτυχε το τέρμα που εξασφάλισε στην ομάδα του το τέταρτο διαδοχικό πρωτάθλημα, ενώ στο πρόσφατο Κόπα Αμέρικα σημείωσε τρία τέρματα και οδήγησε τη Χιλή στην κατάκτηση του τροπαίου.

Στον επόμενο γύρο η επιτροπή δημοσιογράφων θα ψηφίσει μεταξύ αυτών των δέκα ποδοσφαιριστών και οι τρεις με την υψηλότερη βαθμολογία (σ.σ. θα ανακοινωθεί από την UEFA στις 12 Αυγούστου) θα προκριθούν στον τελευταίο γύρο. Αυτός θα λάβει χώρα -μαζί με την απονομή του βραβείου- στις 28 Αυγούστου, όταν στο πλαίσιο της κλήρωσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ οι 54 δημοσιογράφοι θα ψηφίσουν ζωντανά τον εκλεκτό τους μεταξύ των τριών.

Πλην των 10 ποδοσφαιριστών που πέρασαν στο β’ γύρο η UEFA ανακοίνωσε και τους άλλους 25 παίκτες που έλαβαν ψήφους στην αρχική ψηφοφορία. Αυτοί είναι οι:

11 ψήφοι: Arjen Robben (Ολλανδός Μπάγερν)

12 ψήφοι: Manuel Neuer (Γερμανός Μπάγερν)

13 ψήφοι: Carlos Bacca (Κολομβιανός, Σεβίλλη)

14 ψήφοι: Andrés Iniesta (Ισπανός, Μπαρσελόνα), Álvaro Morata (Ισπανός, Γιουβέντους), Thomas Müller (Γερμανός, Μπάγερν)

17 ψήφοι: Kevin De Bruyne (Βέλγος, Βόλφσμπουργκ)

18 ψήφοι: Zlatan Ibrahimović (Σουηδός, Παρί Σ.Ζ.)

19 ψήφοι: Gareth Bale (Ουαλός, Ρεάλ Μ.), André-Pierre Gignac (Γάλλος, Μαρσέιγ)

21 ψήφοι: Robert Lewandowski (Πολωνός, Μπάγερν), Ivan Rakitić (Κροατία, Μπαρσελόνα)

23 ψήφοι: Jérôme Boateng (Γερμανός, Μπάγερν), Xavi Hernández (Ισπανός, Μπαρσελόνα), Jackson Martínez (Κολομβιανός, Πόρτο), Javier Mascherano (Αργεντινός, Μπαρσελόνα), Alexis Sánchez (Χιλιανός, Άρσεναλ)

28 ψήφοι: Giorgio Chiellini (Ιταλός, Γιουβέντους), Roberto Firmino (Βραζιλιάνος, Χόφενχαϊμ), Nemanja Matić (Σέρβος, Τσέλσι), Arkadiusz Milik (Πολωνός, Άγιαξ), Nicolás Otamendi (Αργεντινός, Βαλένθια), Sergio Ramos (Ισπανός, Ρεάλ Μ.), Marc-André ter Stegen (Γερμανός, Μπαρσελόνα), Arda Turan (Τούρκος, Ατλέτικο Μ.)

Keywords
Τυχαία Θέματα