Atomic Heart: H Ουκρανία ζητά απαγόρευση παιχνιδιού - Η σχέση με την Κύπρο

Η ουκρανική κυβέρνηση είπε ότι θα ζητήσει από τη Sony, τη Microsoft και τη Valve να αποσύρουν τo βιντεοπαιχνίδι Atomic Heart της εταιρείας Mundfish από την πώληση στα ψηφιακά καταστήματά τους στη χώρα.

Το παιχνίδι, το οποίο διαθέτει σοβιετικά και ρωσικά στρατιωτικά θέματα, κυκλοφόρησε για PC, PlayStation και κονσόλες Xbox

την Τρίτη, λίγες μέρες πριν από την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Έχει γίνει αντικείμενο σφοδρής διαμάχης για τους δεσμούς του με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι η ρωσική κυβέρνηση πρόκειται να επωφεληθεί οικονομικά από την κυκλοφορία του λόγω της πλειοψηφικής ιδιοκτησίας των επενδυτών στο παιχνίδι.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η  Mundfish, το στούντιο  παιχνιδιών πίσω από την Atomic Heart, εδρεύει στην Κύπρο και ιδρύθηκε το 2017. Ο ιδρυτής, Robert Bagratuni, είναι Ρώσος και σπούδασε αεροφυσική και διαστημική επιστήμη στη Μόσχα. Επιπλέον, ένα άρθρο του 2019 σε ρωσικό μέσο αναφέρει ένα στούντιο στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η Mundfish είναι μια «διεθνής ομάδα» προγραμματιστών με έδρα την Κύπρο από «χώρες όπως η Πολωνία, η Ουκρανία, η Αυστρία, η Γεωργία, το Ισραήλ, η Αρμενία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σερβία και η Κύπρος».

Επιπλέον, ο  συνθέτης του βιντεοπαιχνιδιού  Mick Gordon είπε ότι δώρισε το δωρεάν για τη συγγραφή μουσικής για το παιχνίδι Atomic Heart στην Έκκληση για την Κρίση στην Ουκρανία του Ερυθρού Σταυρού.

My musical contribution to #AtomicHeart will also support a greater cause. I've donated my fee to @RedCrossAU’s Ukraine Crisis Appeal to stand in solidarity with the people of Ukraine.
If you're able to, please consider donating.
Together we can make a difference. #SupportUkraine pic.twitter.com/ADVZiWafw8

— Mick Gordon (@Mick_Gordon) February 14, 2023

«Ρομαντικοποιεί την κομμουνιστική ιδεολογία»

Πάντως, σε μια δήλωση που εκδόθηκε αρχικά στον ουκρανικό ιστότοπο Dev.au, ο αναπληρωτής υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας, Alex Bornyakov, προέτρεψε τους κατόχους πλατφόρμας να περιορίσουν τη διανομή του παιχνιδιού και σε άλλες χώρες.

«Σχετικά με την κατάσταση με την κυκλοφορία του παιχνιδιού Atomic Heart, το οποίο έχει ρωσικές ρίζες και ρομαντικοποιεί την κομμουνιστική ιδεολογία και τη Σοβιετική Ένωση, το Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας θα στείλει επίσημη επιστολή στη Sony, τη Microsoft και τη Valve ζητώντας απαγόρευση πώλησης ψηφιακές εκδόσεις αυτού του παιχνιδιού στην Ουκρανία», είπε.

«Ζητούμε επίσης να περιοριστεί η διανομή αυτού του παιχνιδιού σε άλλες χώρες λόγω της τοξικότητάς του, της πιθανής συλλογής δεδομένων από χρήστες και της πιθανής χρήσης χρημάτων που συγκεντρώνονται από αγορές παιχνιδιών για τη διεξαγωγή πολέμου εναντίον της Ουκρανίας.

«Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η ανάπτυξη του παιχνιδιού χρηματοδοτήθηκε από ρωσικές επιχειρήσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Ως εκ τούτου, καλούμε όλους τους χρήστες σε όλο τον κόσμο να αποφύγουν αυτό το παιχνίδι.

«Θέλουμε επίσης να τονίσουμε ότι οι προγραμματιστές παιχνιδιών δεν έχουν καταδικάσει δημόσια το καθεστώς Πούτιν και τον αιματηρό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα