Aποκαλυπτικό: Αυτά είπε ο Ντάλας στους διαιτητές!

Διεξήχθη την προηγούμενη Παρασκευή στη Λάρνακα η καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση επιμόρφωσης των διαιτητών και των παρατηρητών της Α’ και Β’ Κατηγορίας, με την επιτροπή διαιτησίας.

Η ιστοσελίδα μας έχει για ακόμα μια φορά αναλυτικό και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από τη συγκεκριμένη συνάντηση και σας το παρουσιάζει. Εννοείται ότι δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης ή διάψευσης.

Ειπώθηκαν πάρα πολλά, τα οποία συνοψίσαμε ώστε να σας παρουσιάσουμε όσο πιο καλά γίνεται το ρεπορτάζ.

Προτού ξεκινήσει τον …εξάψαλμο ο υπεύθυνος της επιτροπής κ. Χιου Ντάλας τηρήθηκε μονόλεπτος σιγή στη μνήμη του Κωστάκη Κουτσοκούμνη.

Ακολούθησαν οι παρατηρήσεις και οι υποδείξεις του Σκοτσέζου στους διαιτητές αλλά αυτή τη φορά η μπάλα πήρε και παρατηρητή.

Ξεκινάμε με τα δυο πρόσφατα ντέρμπι ΑΕΚ-Ανόρθωση και Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ για την πρεμιέρα των πλέι οφ.

Ο κ. Τιμόθεος Χριστοφή που διεύθυνε το ντέρμπι αιωνίων, δέχθηκε παρατήρηση γιατί δεν απέβαλε τον Ζαχίντ στο 17ο δευτερόλεπτο μετά το σκληρό μαρκάρισμα που υπέπεσε. Εκείνη τη στιγμή σύγκρινε τη φάση του ποδοσφαιριστή του ΑΠΟΕΛ, με την αποβολή του Πουντζιουρή στον αγώνα Ομόνοια-Δόξα στην τελευταία αγωνιστική της Α’ φάσης, όπου σωστά ο Τράττος έδειξε την κόκκινη στον παίχτη της προσφυγικής ομάδας.

Συνεχίζοντας για το ντέρμπι αιωνίων ο κ. Ντάλας είπε στον κ. Χριστοφή ότι είναι ανεπίτρεπτο για ένα νεαρό διαιτητή να μην παίρνει αποφάσεις που πιθανότατα να δυσαρεστήσει τις ομάδες. Του έδωσε δυο παραδείγματα. Μια κίτρινη στον Μερκή για φάουλ στον Ζαρζίνιο που δεν δόθηκε και επίσης κίτρινη στον Άγγλο επιθετικό για θέατρο που έκανε.

Η φάση που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους παρευρισκόμενους αφορούσε το ντέρμπι ΑΕΚ-Ανόρθωση. Ο κ. Ντάλας τόνισε ότι ο κ. Βασίλης Δημητρίου σωστά δεν υπέδειξε το πέναλτι που ζήτησε η Ανόρθωση σε χέρι του Καταλά, αφού η μπάλα χτύπησε πρώτα στο κεφάλι του αμυντικού της ΑΕΚ.

Ωστόσο ο Σκοτσέζος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τον παρατηρητή του ντέρμπι Μ. Παπαρνάβα, ο οποίος ακόμα και μετά που είδε τη φάση την εκτίμησε λανθασμένα.

Ο υπεύθυνος διαιτησίας έδειξε τρεις φάσεις από τον αγώνα Πάφος-ΑΕΚ. Τόνισε ότι ο κ. Κώστας Ψευδιώτης σωστά έδειξε το πέναλτι υπέρ της λαρνακιώτικης ομάδας, όμως, λανθασμένα τιμώρησε με κίτρινη τον παίχτη που έκανε την παράβαση. Ήταν αποβολή. Επίσης, οι γηπεδούχοι είχαν πέναλτι σε χέρι του Λαμπάν που δεν δόθηκε, ενώ σωστά δεν σφυρίχτηκε πέναλτι σε χέρι του Γκουλόν.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάλας ο κ. Ψευδιώτης ήταν κοντά και στις τρεις φάσεις και είχε καλό οπτικό πεδίο. Έπρεπε, όμως, να διερωτηθεί στην πρώτη φάση και να λάβει σαν κριτήριο το λόγο που ο αμυντικός τράβηξε τον αντίπαλο του χωρίς να έχει την μπάλα.

Στο παιχνίδι Ολυμπιακός-ΑΠΟΕΛ, οι γαλαζοκίτρινοι είχαν ξεκάθαρο πέναλτι σε παράβαση του Ντελατόρε, ενώ έπρεπε ο Σάλαϊ να δεχτεί την κίτρινη κάρτα σε μια φάση που εκμαίευσε την παράβαση. Στο πέναλτι ο διαιτητής είχε λανθασμένη θέση.

Στον επαναληπτικό αγώνα κυπέλλου Δόξα-Ομόνοια, ο κ. Ψευδιώτης σωστά δεν έδωσε δυο πέναλτι που ζήτησαν οι φιλοξενούμενοι, αφού ήταν κοντά στις φάσεις. Δέχθηκε, όμως, παρατήρηση στη φάση του 6ου λεπτού που ο διαιτητής δεν σφύριξε επανάληψη σε εκτέλεση φάουλ των πρασίνων και δημιουργήθηκε η ευκαιρία από τους γηπεδούχους.

Ο κ. Γιώργος Νικολάου ήταν σωστός στα δυο πέναλτι που καταλόγισε στον αγώνα Ερμής-Άρης για την τελευταία αγωνιστικής της Α’ φάσης. Σωστή ήταν και η κίτρινη που έδωσε σε παίχτη των φτεροπόδαρων αφού ανέκοψε υποσχόμενη επίθεση του αντιπάλου.

Ο κ. Αβραάμ Τσούκκας δεν έδωσε πεντακάθαρο πέναλτι σε χέρι ποδοσφαιριστή της Σαλαμίνας στον αγώνα με την Πάφο, ενώ υπέπεσε σε ακόμα δυο λάθη. Δεν τιμώρησε με κίτρινη ποδοσφαιριστή της Πάφου που ανέκοψε αντικανονικά υποσχόμενη επίθεση της Σαλαμίνας, αλλά και ποδοσφαιριστή των ερυθρολεύκων που χτύπησε με τον αγκώνα αντίπαλο του.

Ο κ. Τιμόθεος Χριστοφή δέχθηκε ακόμα μια παρατήρηση και αφορούσε τον αγώνα Άρης-Ολυμπιακός. Οι μαυροπράσινοι σκόραραν αλλά το τέρμα ακυρώθηκε για επιθετικό φάουλ. Δεν υπήρξε καμία παράβαση.

Ο κ. Ντάλας σχολίασε μια φάση από το ντέρμπι της Α’ φάσης του πρωταθλήματος ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια. Υπογράμμισε ότι ο Εμπεσίλιο έπρεπε να αποβληθεί μετά το δυνατό μαρκάρισμα που υπέπεσε στον Ζαρζίνιο. Από το γήπεδο φάνηκε σωστή η κίτρινη, όμως, ήταν τηλεοπτική κόκκινη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νεοκλέους που διεύθυνε το ντέρμπι ΑΕΛ-Ανόρθωση για την τελευταία αγωνιστική της Α’ φάσης του πρωταθλήματος λανθασμένα τιμώρησε με κίτρινη κάρτα τον Γουήλερ για χέρι, αφού δεν υπήρχε υποψία υποσχόμενης επίθεσης. Σωστά τιμώρησε τον Γκαμπιονέτα για θέατρο, τον Σισέ για επικίνδυνο τάκλιν και τον Καλό που συνέχισε μετά που υποδείχτηκε σε θέση οφσάιντ.

Ο κ. Ντάλας έκλεισε το σεμινάριο με μια δήλωση προς τους διαιτητές της Α’ Κατηγορίας. Τους τόνισε ότι παρά τα όποια φυσιολογικά λάθη κάνουν είναι πολύ ευχαριστημένος από την παρουσία και τη βελτίωση τους και πρόσθεσε «τώρα που η σεζόν οδεύει προς το τέλος θέλω να είστε δυνατοί και συγκεντρωμένοι ώστε να μην δώσετε δικαίωμα σε κανένα να σας αμφισβητήσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα