AΠΟΕΛ-Μπεσίκτας 1986: Το πολιτικό θρίλερ

Ένα πολιτικό θρίλερ διαδραματίστηκε τον Οκτώβριο του 1986, όταν η κλήρωση έφερε τον ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας αντιμέτωπο με την τουρκική Μπεσίκτας, στα πλαίσια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Κύπρου. Το πρώτο ματς, είχε οριστεί για τις 22 Οκτωβρίου 1986 στην Κωνσταντινούπολη. Δεν παίχτηκε ποτέ.

Ήταν η πρώτη φορά που κυπριακή ποδοσφαιρική ομάδα, έπρεπε να αντιμετωπίσει τουρκική και ο προβληματισμός, αλλά και ο διχασμός, ήταν αντίστοιχος με τις νωπές μνήμες της βάρβαρης

τουρκικής εισβολής στο νησί.

Ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Κυπριανού, δήλωνε πως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα για να διεξαχθεί ο αγώνας, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Ωστόσο το θέμα ανέλαβε να χειριστεί το Υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου επικεφαλής ήταν ο Γιώργος Ιακώβου. Συσκέψεις επί συσκέψεων, με συμμετέχοντες τον Πρόεδρο του Σωματείου ΑΠΟΕΛ, Μιχαλάκη Ζιβανάρη, τον Πρόεδρο του ΚΟΑ Χαράλαμπου Κουκουλαρίδη και άλλων αρμοδίων.

Οι εφημερίδες κάλυπταν στα πρωτοσέλιδα τους το θέμα, ακόμα και με γκάλοπ, όπου πρόσφυγες καλούνταν να τοποθετηθούν. Εξετάστηκαν διάφορα σενάρια με κάποιους να τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής των αγώνων σε ουδέτερα στάδια, κάτι το οποίο έβρισκε αρνητική την τουρκική ομάδα. Θέση της τότε Κυβέρνησης ήταν πως οι αγώνες για λόγους «αξιοπρέπειας αρχών και για να μην τρίζουν τα κόκκαλα των ηρώων», δεν θα έπρεπε να γίνει. Από πλευράς ΑΠΟΕΛ, υπήρχε στάση αναμονής ώστε να ξεκαθαρίσουν οι κυβερνητικές αποφάσεις.

Αρκετοί αρθρογραφούσαν κατά του ΑΠΟΕΛ, με ειρωνίες για το γεγονός ότι ένα εθνικόφρωνο σωματείο, τασσόταν πλέον ανοιχτά υπέρ της διεξαγωγής των αγώνων.

Στις 16 Οκτωβρίου, το ΔΣ του ΑΠΟΕΛ αποφάσιζε ότι θα δώσει τους αγώνες σε Κωνσταντινούπολη και Λευκωσία, με τους ιθύνοντες να μεταβαίνουν στην Τουρκία για την εξασφάλιση βίζας από την τουρκική πρεσβεία για όλη την αποστολή. Η απόφαση ωστόσο, είχε παρθεί πριν γίνει γνωστή αυτή της Κυβέρνησης. Σε εκείνο το στάδιο, προέκρινε ως επικρατέστερη λύση, την διεξαγωγή των αγώνων σε ουδέτερα στάδια.

Υπήρχαν τρία σενάρια τα οποία εξατάζονταν:

Να δωθούν και οι δύο αγώνες όπως κληρώθηκανΝα δωθεί ο πρώτος αγώνας στην Κωνσταντινούπολη και ο δεύτερος σε Εδιμβούργο ή ΛονδίνοΝα διατάξει το ΑΠΟΕΛ αποχώρηση και από τους δύο αγώνες

Τελικά, η κυβέρνηση με μια πυθιακή ανακοίνωση, «συμβούλευε τον ΑΠΟΕΛ να δώσει τον πρώτο αγώνα στην Κωνσταντινούπολη», γιατί δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια της αποστολής.

Μάλιστα η κυβέρνηση είχε φτάσει στο σημείο να μιλά για ενδεχόμενο προβοκάτσιας από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και διάφορα άλλα. Εν τέλει υπαναχώρησε και ο ΑΠΟΕΛ, με αιτιολογία ότι η «τουρκική ομάδα δεν τήρησε τα όσα συμφωνήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Ζυρίχη για το θέμα» και πιο συγκεκριμένα τη συμφωνία για είσοδο της τουρκικής ομάδας στην Κύπρο μέσω του αερολιμένα της Λάρνακας.

Ακολούθησαν αυστηρές συστάσεις και προς τις δύο ομάδες από την Ουέφα, με το ΑΠΟΕΛ να καθίσταται υπεύθυνο σε περίπτωση μη διεξαγωγής. Την μέρα διεξαγωγής του αγώνα, περίπου 10 χιλιάδες οπαδοί της Μπεσίκτας περίμεναν με έντονο φανατισμό τον ΑΠΟΕΛ στην Κωνσταντινούπολη.

Ποτέ δεν πήγε.

[email protected]

Follow @zannettosn

Keywords
Τυχαία Θέματα