Aντικατοχικές εκδηλώσεις από Κυθρεώτες στις 8 και 9 Ιουλίου

Με τη λαχτάρα της επιστροφής και δύναμη ψυχής για αγώνα, οι Κυθρεώτες διοργανώνουν και φέτος αντικατοχικές εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του 1974, στις 8 και 9 Ιουλίου 2018, θέλοντας να τονίσουν το "Δεν Ξεχνώ", αλλά και την ελπίδα για αποκατάσταση της δικαιοσύνης.


Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Δήμαρχος Κυθρέας Πέτρος Μ. Καρεκλάς είπε ότι ο Δήμος και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής - Μια Μηλιά, Νέο Χωρίο, Τραχώνι, Βώνη, Παλαίκυθρο, Έξω Μετόχι - διοργανώνουν και φέτος τις αντικατοχικές τους εκδηλώσεις, ζητώντας την ελεύθερη επιστροφή στη

γη που πότισαν με τον ιδρώτα τους γονιοί και πρόγονοί μας.

"Θα είναι μαζί μας αυτές τις ημέρες, όπως κάθε χρόνο, σε ένδειξη συμπαράστασης, ο αδελφός Δήμος του Αιγάλεω. Έχουμε μια μακρόχρονη σχέση με αυτόν τον Δήμο και πάντοτε είναι παρούσα μια ολιγομελής αντιπροσωπεία που έρχεται με επικεφαλής τον Δήμαρχο", πρόσθεσε.

Η σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη ήταν και η πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον ανακαινισμένο χώρο που δόθηκε στον Δήμο παραπλεύρως των γραφείων του και μετονομάστηκε σε "Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης Κυθρέας". Ο χώρος θα χρησιμοποιείται από κοινού με το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κασσιανού.

Όπως ανέφερε ο κ. Καρεκλάς, την Κυριακή, 8 Ιουλίου 2018, θα τελεστεί εσπερινός στην Αγία Μαρίνα Κυθρέας. "Είμαστε ικανοποιημένοι ότι έχει υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα που υποβάλαμε για να μεταβούμε στην Κυθρέα να λειτουργήσουμε στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, αλλά ταυτόχρονα νιώθουμε και λύπη, γιατί εξακολουθεί να συνεχίζεται η κατοχή και να έχουμε την ανάγκη να υποβάλουμε αιτήσεις για να μπορέσουμε να πάμε να τελέσουμε μια λειτουργία", σημείωσε.

Εμείς, συνέχισε, δίδουμε σε αυτή την ιδιαίτερη μέρα της γιορτής της Αγίας Μαρίνας μια διπλή σημασία - θρησκευτική, γιατί ήταν μια μεγάλη γιορτή στην Κυθρέα η μέρα της Αγίας Μαρίνας, γινόταν μεγάλη πανήγυρις, ερχόταν κόσμος από τη Λευκωσία και τα γύρω χωριά της Κυθρέας, αλλά ταυτόχρονα έχει και πολιτική σημασία, διότι εξακολουθούμε να διεκδικούμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας, να επιζητούμε την επιστροφή σε αυτούς τους τόπους και να είναι ελεύθερος ο καθένας να μπορέσει να ζήσει εκεί που πραγματικά ανήκει.

Ανέφερε ότι στις 16:00 της Κυριακής, 8 Ιουλίου 2018, θα γίνει αναχώρηση των λεωφορείων που έχει διευθετήσει ο Δήμος, από τη Χειροτεχνία για μετάβαση και τέλεση εσπερινού στην Αγία Μαρίνα Κυθρέας.

Ο εσπερινός θα αρχίσει στις 17:30 και θα τελεστεί από τον Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο και άλλους Ιερείς.

Τη Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018, στις 9:40 π.μ., αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Δήμο Κυθρέας, Δήμο Αιγάλεω, Συντονιστική Επιτροπή Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας, το Συμβούλιο Νεολαίας και άλλους φορείς θα επιδώσει προς αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο συμβολικό οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς, που είναι το τελευταίο σημείο πριν τη νεκρή ζώνη που φράσσει τον δρόμο προς την Κυθρέα, επίδοση ψηφίσματος, για να διαβιβαστεί το ψήφισμα στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Δήμαρχος Κυθρέας είπε πως το ψήφισμα, το οποίο θα επιδοθεί στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, θα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι "θέλουμε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη στον τόπο μας. Όπως είπε και ο ίδιος, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος. Αυτό είναι που ζητούμε κι εμείς, να έχουμε μια λύση σύμφωνη με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δίδει στο σύνολο του κυπριακού λαού την ευκαιρία να ζήσει ειρηνικά και να ευημερήσει".

Εμείς, συνέχισε, δεν θέλουμε προστάτες, εγγυητές, είμαστε μέλος της Ε.Ε., η στέγη της Ε.Ε. είναι μια διευθέτηση που δεν υπήρχε το 1960, που πιστεύουμε δίδει στον κάθε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από καταγωγή, θρήσκευμα και οτιδήποτε, την ασφάλεια για να μπορεί να επιληφθεί των ειρηνικών του έργων.

Στις 10:30 π.μ. της Δευτέρας, η αντιπροσωπεία του Δήμου Κυθρέας θα γίνει δεκτή από τον Πρέσβη της Γαλλίας στην οικία του. Ακολούθως, στις 11:00, θα επιδοθεί το ψήφισμα στην Πρεσβεία της Αμερικής, στις 11:20 στην Πρεσβεία της Ρωσίας, στις 11:45 στην Πρεσβεία της Κίνας και στις 12:30 στη Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία.

"Θέλουμε να περάσει το μήνυμα ότι συνεχίζουμε, είμαστε παρόντες, ζωντανοί και δεν έχουμε σταματήσει να διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε. Αυτές οι εκδηλώσεις είναι σημαντικές όχι μόνο για να θυμόμαστε, αλλά για να ανανεώνουμε την ελπίδα ότι μπορεί να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη σε αυτό τον τόπο και να ζήσουμε ειρηνικά, όπως αρμόζει σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε.", συμπλήρωσε ο κ. Καρεκλάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα