Aνακοινώθηκε η πρώτη κλωνοποίηση μαϊμούδων (Vid)

Το φράγμα της κλωνοποίησης πρωτευόντων ξεπεράστηκε», ανακοίνωσε πριν από λίγο ο καθηγητής Muming Poo της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη ενώ τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για ένα αμφιλεγόμενο ορόσημο στην επιστήμη. Για πρώτη φορά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο κλωνοποίησης που δημιούργησε το διάσημο πρόβατο Ντόλι για να δημιουργήσουν δύο υγιείς μαίμούδες, φέρνοντας την επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στην ικανότητά να κάνει το ίδιο με τους ανθρώπους.

Από τη γέννηση της Ντόλι το 1996, οι επιστήμονες έχουν κλωνοποιήσει

αρκετα είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων σκύλων, γατών, χοίρων και αγελάδων και έχουν επίσης δημιουργήσει ανθρώπινα έμβρυα με αυτή τη μέθοδο. Μέχρι τώρα όμως, δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν με τον ίδιο τρόπο μωρά πρωτευόντων, μια κατηγορία που περιλαμβάνει πιθήκους, μαϊμούδες και ανθρώπους.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοι ανακοίνωσαν πανηγυρικά την επιτυχία τους με μακάκους σε ένα έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη από το περιοδικό Cell. Οι θηλυκές μαϊμούδες, ηλικίας 7 και 8 εβδομάδων, ονομάζονται Zhong Zhong και Hua Hua.

Κατ 'αρχήν, δήλωσε ο Poo, το κατόρθωμα αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να κλωνοποιηθούν. Αλλά, είπε ότι η ομάδα του δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει αυτό. Οι επιστήμονες γενικά αντιτίθενται στη δημιουργία κλωνοποιημένων ανθρώπων, ενώ ο Poo είπε ότι η κοινωνία θα την απαγορεύσει για ηθικούς λόγους.

Αντ' αυτού, είπε, ο στόχος είναι να δημιουργηθούν παρτίδες γενετικά όμοιων μαϊμούδων για χρήση στην ιατρική έρευνα, όπου θα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμοι επειδή εμφανίζουν μεγαλύτερες ομοιότητες με τους ανθρώπους σε σχέση με άλλα εργαστηριακά ζώα όπως ποντίκια ή αρουραίοι.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι πληθυσμοί των μαϊμούδων που είναι γενετικά ταυτόσημοι, θα είναι χρήσιμοι για την έρευνα ανθρώπινων ασθενειών. Ο Qiang Sun του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανέφερε ότι οι κλωνοποιημένες μαϊμούδες θα είναι χρήσιμες σαν μοντέλο μελέτης ασθενειών με γενετική βάση, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ειδών καρκίνου και μεταβολικές και ανοσολογικές διαταραχές. «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την βιολογία των ανθρωποειδών που μπορεί να μελετηθούν έχοντας αυτό το πρόσθετο μοντέλο», ανέφερε.

Πηγή: lifo

Keywords
Τυχαία Θέματα