Aλγόριθμος εντοπίζει πρόσωπα που θεωρούνται ελκυστικά από κύματα εγκεφάλου/VID

Mπορεί να ακούγεται τρομακτικό, όμως στην επόμενη εξέλιξη των εφαρμογών γνωριμιών όπως το Tinder, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence/AI) που μπορεί να μάθει και να προβλέψει ποια πρόσωπα μπορεί να βρουν ελκυστικά μεμονωμένα άτομα με βάση τα κύματα του εγκεφάλου τους μόνο.

Η κοινή ομάδα ψυχολόγων και επιστημόνων υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία χρησιμοποίησε μετρήσεις ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG) για να καταγράψει τα χαρακτηριστικά του προσώπου που οι άνθρωποι βρήκαν ελκυστικά και στη συνέχεια τροφοδότησαν τα αποτελέσματα
σε ένα σύστημα μηχανικής μάθησης που ονομάζεται γενετικό αντιπαραθετικό νευρικό δίκτυο (GAN) .

Σε περίπου 30 εθελοντές παρουσιάστηκε μια σειρά από τεχνητά δημιουργημένα αλλά εξαιρετικά ρεαλιστικά πρόσωπα, κανένα από τα οποία δεν ανήκε σε πραγματικούς ανθρώπους, που δημιουργήθηκε από ένα σύνολο δεδομένων περίπου 200.000 εικόνων διασημοτήτων. Κάθε συμμετέχων εφοδιάστηκε με ηλεκτρικά καλώδια για τη μέτρηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου τους.

«Δεν χρειάστηκαν να κάνουν τίποτα παρά να δουν τις εικόνες», εξηγεί ο γνωστικός νευροεπιστήμονας Michiel Spape. «Μετρήσαμε την άμεση ανταπόκριση του εγκεφάλου στις εικόνες», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: «Χίμαιρα»: Το ηλεκτρομαγνητικό τυφέκιο κατά των drones (ΦΩΤΟ &VIDEO)

Το σύστημα έμαθε τις προτιμήσεις τους και καταλόγισε το μοναδικό σύνολο των λεγόμενων αναγνωριστικών έλξης EEG. Στη συνέχεια δημιούργησε ειδικά σχεδιασμένα πρόσωπα που ταιριάζουν στις προτιμήσεις ενός ατόμου.

Στη συνέχεια, το σύστημα ανέπτυξε μια δεύτερη γενιά προσώπων που δημιουργήθηκε με τεχνίτη νοημοσύνη. Τα νέα  προσαρμοσμένα πρόσωπα εμφανίστηκαν στους 30 εθελοντές μαζί με μια τυχαία ποικιλία επιπλέον προσώπων.

Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τα προσαρμοσμένα πρόσωπα 2ης γενιάς ως ελκυστικά σε ποσοστό 80 τοις εκατό του χρόνου, σε σύγκριση με μόλις το 20 τοις εκατό για τα τυχαιοποιημένα πρόσωπα.

«Η επιτυχία στην εκτίμηση της ελκυστικότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αυτή είναι μια τόσο οδυνηρή, ψυχολογική ιδιότητα των ερεθισμάτων», είπε ο Spape, προσθέτοντας ότι εάν ένα σύστημα μηχανικής μάθησης μπορεί να αναλύσει και να προβλέψει επιτυχώς κάτι τόσο προσωπικό και υποκειμενικό όσο η ελκυστικότητα, οι δυνατότητες για περαιτέρω εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής με τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι φαινομενικά ατελείωτη.

«Ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να προσανατολίσουμε τη συσκευή στον εντοπισμό στερεοτύπων ή σιωπηρής προκατάληψης και να κατανοήσουμε καλύτερα τις ατομικές διαφορές», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα