AUKUS: «Ειλικρινής,ευθεία και ζωντανή» η συζήτηση Μισέλ με Μόρισον

Ειλικρινής και ευθεία ήταν η συζήτηση που, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και του Αυστραλού Πρωθυπουργού, Σκοτ Μόρισον, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.



Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θέση της ΕΕ είναι πως κλειδί στη διατήρηση της διεθνούς τάξης είναι η διαφάνεια και ο διάλογος, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι εταίροι «πρέπει να ενημερώνουν ο ένας

τον άλλον για θέματα γεωστρατηγικής σημασίας».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη σκιά των αντιδράσεων της Γαλλίας και τη δυσαρέσκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την απόφαση της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να δημιουργήσουν τη συμμαχία AUKUS (από τα αρχικά των τριών χωρών) απέναντι στην επιρροή της Κίνας.

Όπως σημείωσε η κοινοτική πηγή που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, η συζήτηση ήταν «ειλικρινής και ευθεία τόσο σε μορφή όσο και σε περιεχόμενο», κάτι που, όπως είπε, «κάποτε χρειάζεται να γίνεται μεταξύ φίλων».

«Η διαφάνεια και ο διάλογος είναι το κλειδί για να διατηρήσουμε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες» τόνισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως οι εταίροι «πρέπει να κρατούν ενήμερο ο ένας τον άλλον για θέματα γεωστρατηγικής σημασίας» όπως άλλωστε συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση των G7.

Σημείωσε ακόμα πως η ΕΕ και η Αυστραλία ενδιαφέρονται από κοινού για την περιοχή του Ινδοειρηνικού, η οποία είναι «στρατηγικής συμφωνίας για τα συμφέροντα της ΕΕ».

Θα είναι σημαντικό για την Αυστραλία να εργάζεται με την ΕΕ και τα Κράτη Μέλη της για το χτίσιμο εμπιστοσύνης και μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης, πρόσθεσε.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Μισέλ έκανε λόγο για μια «ειλικρινή, ευθεία και ζωντανή ανταλλαγή απόψεων», προσθέτοντας πως «μεταξύ φίλων είναι απαραίτητο να λέγονται καθαρές κουβέντες», ότι «ο διάλογος είναι κλειδί στην οικοδόμηση ισχυρών συνεργασιών» και πως οι δύο πλευρές θα μείνουν σε στενή επαφή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
AUKUS, Ειλικρινήςευθεία, Μισέλ, Μόρισον,AUKUS, eilikriniseftheia, misel, morison