«90% των χημικών προϊόντων που πωλούνται στο διαδίκτυο είναι εκτός νομοθεσίας»

Το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της πανδημίας, παρατηρείται η αγορά προϊόντων που περιέχουν χημικές ουσίες από το διαδίκτυο.

Στο Μεσημέρι και Κάτι, μίλησε η Ανώτερη Λειτουργός Επιθεώρησης Εργασίας, Τασούλα Κυπριανίδου – Λεοντίδου, αναδεικνύοντας το συγκεκριμένο θέμα. 
Αρχικά η κυρία Κυπριανίδου, ανέφερε ότι λόγω της πανδημίας υπάρχει μια ανεξέλεγκτη διάθεση τέτοιου είδους προϊόντων στο διαδίκτυο.

Τα χημικά προϊόντα που αναφέρει η κυρία Κυπεριανίδου αφορούν κυρίως, καθαριστικά σπιτιού

που εμπεριέχουν χημικές ουσίες, όπως καθαριστικά επιφανειών.
«Όλα αυτά τα καθαριστικά έχουν κάποια επικινδυνότητα επειδή έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες κινδύνου για τον καταναλωτή. Ουσιαστικά πρέπει να έχουν σωστή σήμανση για τους κινδύνους ούτως ώστε να είναι ενημερωμένοι οι καταναλωτές», είπε.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν δημιουργήσει κάποια βιντεάκια, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που αποσκοπούν στην καλύτερη ενημέρωση του κόσμου για τους κινδύνους από χημικά προϊόντα.

«Αυτές οι πληροφορίες που πρέπει να υπάρχουν στα προϊόντα πρέπει να δίνονται με ειδικό τρόπο, δηλαδή πρέπει να είναι στα ελληνικά και να υπάρχουν σύμβολα κινδύνου», τόνισε. 

Μετέπειτα είπε ότι στην προσπάθεια τους να ενημερώσουν καλύτερα, βγάζουν ανακοινώσεις που αναδεικνύουν κινδύνους για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές.

«Μια πρόσφατη ανακοίνωση που δώσαμε, αφορούσε τα tattoo. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται έχουν χημικές ουσίες που μπορεί να είναι πάρα πολύ επικίνδυνες. Έχει βγει πρόσφατα ένας ευρωπαϊκός περιορισμός που ελέγχει τις συσκευασίες αυτές και αν έχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες μέσα».

Περισσότερα στοιχεία για όσους ενδιαφέρονται μπορεί να βρουν στην ιστοσελίδα του τμήματος επιθεώρησης εργασίας.

Στην τελευταία εκστρατεία για το ηλεκτρονικό εμπόριο, φάνηκε ότι το 90% των προϊόντων που κυκλοφορούν και αφορούν χημικά σκευάσματα είναι μη σύμφωνα με την νομοθεσία, δηλαδή έχουν προβλήματα στον τρόπο διάθεσης τους.

Διαβάστε επίσης: Σε δέκα μέρες, έντεκα περιστατικά ναρκωτικών στην Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα