47 χρόνια μετά...

Μα τι ταχύτητα δράσης, ρε παιδί μου, αυτή η Βουλή μας. Σαράντα επτά συναπτά έτη μετά την εισβολή, αποφάσισε την οικονομική στήριξη των προσφύγων, μέσω νόμου που προβλέπει την καταβολή εισφοράς 0,4% στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στις ελεύθερες περιοχές. Στόχος να στηριχθούν οι ιδιοκτήτες κατεχόμενης ακίνητης ιδιοκτησίας, μέσω του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ώστε να αποτραπεί και το ξεπούλημα των προσφυγικών περιουσιών στην «επιτροπή αποζημιώσεων» των κατεχομένων.

Λίγο πριν από την αυτοδιάλυσή της, για τις εκλογές

του Μαΐου, η Βουλή είπε να κάνει ένα... ψυσιηκό για τους καημένους τους πρόσφυγες. Έπεφταν ήδη σκιές πάνω στη Βουλή, με τη λίστα Γιωρκάτζη και την ανάμειξη μελών της στο σκάνδαλο των διαβατηρίων, ε, είπαν να αλλάξουν κάπως το βαρύ κλίμα με μια πράξη φιλολαϊκή, φιλοπροσφυγική. Τη σχετική πρόταση νόμου υπέβαλαν τα κόμματα του... νέου φλερτ της πολιτικής σκηνής, ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ, αλλά την ψήφισαν όλα τα κόμματα. Και οι 48 παρόντες βουλευτές τάχθηκαν υπέρ.

Ένας αριθμός που, ως εκ συμπτώσεως, μας θυμίζει τα 47 χρόνια απραγίας που πέρασαν χωρίς την πραγματική στήριξη των προσφύγων, οι οποίοι επωμίστηκαν το κύριο οικονομικό, αλλά και κοινωνικό και ψυχολογικό βάρος των συνεπειών της εισβολής. Οι βουλευτές παραδέχθηκαν ότι, αν η Πολιτεία ενεργούσε με παρόμοιο τρόπο από την επομένη της εισβολής, ώστε να αποδοθεί η υπεραξία την οποία απέκτησαν στις ελεύθερες περιοχές τα τεμάχια που πωλούνται σήμερα, θα ήταν άλλη η κατάσταση του προσφυγικού κόσμου.

Όπως ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, τα ποσά που προβλέπεται να εισπράσσονται μέσα από τη νέα νομοθεσία, θα είναι γύρω στα 16-20 εκατομμύρια ευρώ. «Δεν είναι και ασήμαντα», σημείωσε. Εντάξει, κύριε Φούλη μου. Αλλά φανταστείτε πόσα περισσότερα θα έμπαιναν στο προσφυγικό ταμείο, αν το κράτος έπαιρνε ένα ποσοστό από όλα αυτά τα δισεκατομμύρια των «χρυσών» διαβατηρίων, που τσέπωναν οι ντιβέλοπερς και διάφοροι άλλοι. Πέστε, τουλάχιστον, και μια συγγνώμη στους πρόσφυγες, που τους κοροϊδεύετε όλοι, όλα αυτά τα χρόνια...

ΜΠΟΞΕΡ

Keywords
Τυχαία Θέματα
47 χρόνια μετά...,