2η φάση έρευνας ΟΕΒ-Φιλοξενία «Πρωτοσέλιδο»

Τα αποτελέσματα του δεύτερου μέρους της έρευνας για την καταγραφή των προκλήσεων στη διαχείριση της σπατάλης τροφίμων σε επιχειρήσεις φιλοξενίας, εστίασης και τροφοδοσίας τροφίμων, ανέλυσε χθες Δευτέρα 11/6/22, μέσω σχετικού ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο ΣΙΓΜΑ και στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», ο Λειτουργός Τμήματος Ενέργειας &Περιβάλλοντος-ΟΕΒ, Μάριος Παπαγεωργίου.

Στην έρευνα έγινε σύγκριση των αντίστοιχων αποτελεσμάτων με την περσυνή και τα κύρια στοιχεία της έρευνας

ήταν πως οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν σε μεγαλύτερο ποσοστό τους ορισμούς των οργανικών αποβλήτων, της κομποστοποίησης, της ημερομηνίας λήξεως και της ανάλωσης κατά προτίμηση.

Επίσης έχουν μειωθεί οι ποσότητες των γευμάτων που πετάγονται από τις επιχειρήσεις γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των πρώτων υλών.

Αυξήθηκε το πακετάκι από τις επιχειρήσεις προς τους πελάτες

Όπως είπε ο Λειτουργός της ΟΕΒ, περισσότερες επιχειρήσεις δίνουν πλέον το φαγητό που απομένει από τον πελάτη στον πελάτη όπως επίσης και περισσότερες επιχειρήσεις ξεκίνησαν να προτείνουν στον πελάτη το πακέτο take away για την ποσότητα φαγητού που τους έχει απομείνει.

Ταυτόχρονα αυξήθηκε το ποσοστό των άθικτων παρασκευών που δίνονται από τις επιχειρήσεις στα κοινωνικά παντοπωλεία και διατίθενται σε ζώα, μειώθηκε το ποσοστό των άθικτων παρασκευών που πετάγονται από τις επιχειρήσεις στο γενικό κάδο απορριμμάτων και που φυλάγονται για την επόμενη μέρα.

«Βασικό ήταν επίσης και το γεγονός ότι τα κυριότερα σημεία που οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι μπορούν να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων είναι η αλλαγή κουλτούρας του καταναλωτή (να παραγγέλνει όσα θα καταναλώσει να παίρνει μαζί του το φαγητό που του μένει από το εστιατόριο), η σωστή φύλαξη των τροφίμων και η εύρεση έξυπνων τεχνικών για αξιοποίηση των πρώτων υλών με αποδοτικότερο τρόπο» τόνισε.

Συγκρίσεις

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε επίσης στο ρεπορτάζ ο κύριος Παπαγεωργίου, μεταξύ άλλων αποτελεσμάτων το 2020, το 82% των επιχειρήσεων απάντησε σωστά όσον αφορά τα οργανικά απόβλητα. Το 2021 το 90% των επιχειρήσεων απάντησε σωστά όσον αφορά τα οργανικά απόβλητα.

Το 2020, το 76% των επιχειρήσεων απάντησε σωστά για την κομποστοποίηση για το ίδιο θέμα το 2021, το 87% των επιχειρήσεων απάντησε σωστά για την κομποστοποίηση.

Η έρευνα διενεργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος LIFE FOODprint με τίτλο, « Awareness raising campaign to prevent and manage food waste among, consumers, the food and hospitality industries» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα