2.89 εκ. ευρώ σε SignalGeneriX και Hyperion Systems Engineering από την ΕΕ

Σημαντική επιτυχία για την Κυπριακή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, SignalGeneriΧ, αποτελεί η πρόσφατη υπογραφή συμβολαίου με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας για τον συντονισμό έργου που στοχεύει στην ανάπτυξη νέου καινοτόμου προϊόντος για τον έλεγχο και την διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων σε υπεράκτιες εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου και αερίου. Στα πλαίσια του έργου, η SignalGeneriX σαν ανάδοχος φορέας συνεργάζεται στενά

με την επίσης Κυπριακή εταιρεία, εταίρο στο έργο, Hyperion Systems Engineering στην προσπάθεια να προωθηθεί το καινοτόμο προϊόν ταχύτερα στην διεθνή βιομηχανία πετρελαίου και αερίου.

Το έργο “OffshoreMuster”, του οποίου ο συνολικός προϋπολογισμός είναι €2.89 εκατομμύρια ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με €2.24 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος "Επιτάχυνση της Καινοτομίας" (Fast Track to Innovation, FTI), στο πλαίσιο του "Ορίζοντα 2020". Η πρωτοβουλία FTI δημιουργήθηκε με βασικό στόχο την ενίσχυση των πιο καινοτόμων εταιρειών της Ευρώπης και προώθηση των δραστηριοτήτων καινοτομίας τους στο στάδιο που συνδέονται στενά με την αγορά.

Το OffshoreMuster στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και προώθηση τους στην διεθνή αγορά μέσω πρωτοποριακής ολιστικής πλατφόρμας λήψης αποφάσεων έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση της ασφάλειας κρίσιμων υπεράκτιων υποδομών, την διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων τους, και για τη διάσωσή τους σε περίπτωση ατυχήματος. Το όλο σύστημα βασίζεται σε τεχνολογίες εντοπισμού σε πραγματικό χρόνο της τοποθεσίας των ατόμων που βρίσκονται σε επικίνδυνα, τοξικά και εκρηκτικά υπεράκτια περιβάλλοντα εργασίας και σε ένα πρωτοποριακό σύστημα υποβοήθησης λήψης αποφάσεων το οποίο χρησιμοποιεί διεργασίες τεχνητής νοημοσύνης και ασύρματων δικτύων αισθητήρων και τεχνολογιών IoT για καταμέτρηση και ασφαλή εκκένωση προσωπικού.

Το OffshoreMuster εστιάζεται στην ταχεία ανάληψη, εμπορική εκμετάλλευση και επιχειρηματική ανάπτυξη ενός συστήματος που μπορεί να διεισδύσει στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου σε λιγότερο από τρία χρόνια.

Ο Carlos Moedas, Επίτροπος για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, δήλωσε: “Κάθε μία από τις εταιρείες που έλαβαν χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας προσφέρει μια λύση σε ένα πρόβλημα που επηρεάζει την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων, είτε πρόκειται για την υγεία, το περιβάλλον, την ενέργεια και άλλα. Χαίρομαι που βλέπω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας εκπληρώνει ήδη την υπόσχεσή του να υποστηρίξει τους καινοτόμους με το όραμα και την ικανότητα να επιφέρουν θετικές αλλαγές στον κόσμο”.

Το έργο συγκεντρώνει μια εξαιρετική ομάδα επαγγελματιών στον κλάδο των υδρογονανθράκων, χημικών και βιομηχανιών ηλεκτροπαραγωγής, την παρακολούθηση κρίσιμων υποδομών, την ανάπτυξη ηλεκτρονικών προϊόντων και την τεχνητή νοημοσύνη με στόχο την ανάπτυξη του προϊόντος. Εκτός από τις Κυπριακές SignalGeneriX  και Hyperion Systems Engineering, στην κοινοπραξία συμμετέχουν η Ελληνική εταιρεία OptionsNet και το Ελβετικό κέντρο μικροηλεκτρονικής CSEM.

Όπως ανάφερε ο διευθυντής της SignalGeneriX, Δρ Τάσος Κουνούδης, «Το γεγονός ότι το έργο επιλέγηκε μέσα από μία εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία και χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος το οποίο σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει τις πιο καινοτόμες εταιρείες της Ευρώπης αποτελεί σημαντική αναγνώριση της εταιρείας μας. Η συνεργασία μας με πρωτοπόρους στον τομέα των υδρογοναθράκων όπως η Hyperion Systems Engineering δίνει μια σημαντική για εμάς ώθηση στην εμπορευματοποίηση των ηλεκτρονικών προϊόντων μας στην συγκεκριμένη διεθνή αγορά».

Από την Hyperion Systems Engineering ο εκτελεστικός πρόεδρος, Δρ Συμεών Κασσιανίδης, ανέφερε «Είναι μεγάλη επιτυχία η εξασφάλιση χρηματοδότησης απο ενα τόσο ανταγωνιστικό πρόγραμμα. Η πρόταση της κοινοπραξίας προσβλέπει στην εμπορική ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμας τεχνολογίας στη διεθνή αγορά.  Θεώρουμε ότι για ολους μας αυτή είναι και η αρχή για την προώθηση στη παγκόσμια αγορά, μαζί με τις υπηρεσίες μας και μιας σειράς προϊόντων που αναπτύσσονται ή θα αναπτυχθούν μέσα απο την κοινοπραξία.  Ήδη, ειχαμε θετικη ανταποκριση σε πρώτες επαφές απο παραδοσιακούς πελάτες και συνεργάτες της Hyperion Systems Engineering. »

Οι δύο εταιρείες, μέσω της συμμετοχής τους στο προαναφερόμενο έργο, έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για Κύπριους επιστήμονες και έχουν ενδυναμώσει τις στρατηγικές τους συνεργασίες με σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς προς όφελος της Κυπριακής οικονομίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την SignalGeneriX στο [email protected] και με την Hyperion Systems Engineering στο [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα