19.3 εκ, άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω καταστροφών

Τα τελευταία επτά χρόνια, ένα άτομο κάθε δευτερόλεπτο εκτοπίζεται λόγω καταστροφών ενώ το 2014 συνολικά 19.3 εκ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του Κέντρου Παρακολούθησης Εσωτερικής Μετατόπισης/ Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων/Norwegian Refugee Council (NRC) .

Οπως αναφέρει, η μετατόπιση λόγω καταστροφών είναι σε άνοδο, και ενώ οι παγκόσμιοι ηγέτες προχωρούν στην υιοθέτηση μιας παγκόσμιας ατζέντας στο πλαίσιο της έκθεσης “Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης που θα υιοθετηθούν το Σεπτέμβριο

στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο το 2016, αυτός είναι ο καλύτερος χρόνος να συζητηθεί το θέμα.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι το 2014, 17.5 εκ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν από τα σπίτια τους λόγω φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες και καταιγίδες ενώ 1.7 εκ λόγω γεωφυσικών καταστροφών, δηλαδή σεισμούς.

Σύμφωνα με τον Γιαν Εγκελαντ, Γενικό Γραμματέα του NRC, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που επλήγησαν από τις καταστροφές είναι συχνά συνέπεια των κακών υποδομών και πολιτικές και όχι εξ` ολοκλήρου από τις δυνάμεις της Μητέρας Φύσης ». Μια πλημμύρα, είπε, δεν είναι από μόνη της μια καταστροφή, οι καταστροφικές συνέπειες συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι δεν είναι ούτε έτοιμοι ούτε έχουν λάβει προστασία όταν χτυπά.

Η έκθεση σημειώνει τους τεχνητούς παράγοντες που οδηγούν σε συνολική αυξητική τάση στη μετατόπιση ανθρώπων όπως η ταχεία οικονομική ανάπτυξη, η αστικοποίηση και η αύξηση του πληθυσμού σε επιρρεπείς περιοχές. "Αυτοί οι παράγοντες είναι ένα τοξικό μείγμα, γιατί όταν αυτοί οι κίνδυνοι κτυπήσουν, υπάρχουν περισσότερα σπίτια και άνθρωποι στην πορεία τους, και ως εκ τούτου η εγκατάλειψη καθίσταται αναγκαία για την επιβίωση», δήλωσε ο διευθυντής της IDMC, Alfredo Zamudio. Οι κλιματικές αλλαγές αναμένεται επίσης να οξύνουν την κατάσταση στο μέλλον, όπως ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία γίνονται όλο και πιο συχνά και πιο έντονα.

Σήμερα, η πιθανότητα να εκτοπιστεί κάποιος από μια καταστροφή είναι 60% υψηλότερη από ό, τι ήταν πριν από τέσσερις δεκαετίες και μια ανάλυση 34 περιπτώσεων αποκαλύπτει ότι μια μετατόπιση λόγω καταστροφών μπορεί να διαρκέσει έως και 26 χρόνια.

Άνθρωποι τόσο σε πλούσιες όσο και σε φτωχές χώρες, μπορούν να εγκλωβιστούν σε μια παρατεταμένη ή μακροπρόθεσμη μετατόπιση. Στις ΗΠΑ, πάνω από 56.000 άνθρωποι εξακολουθούν να λαμβάνουν στεγαστική βοήθεια μετά τον τυφώνα Sandy το 2012, και 230.000 άνθρωποι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν νέες κατοικίες στην Ιαπωνία μετά το σεισμό του 2011 το τσουνάμι και πυρηνικό ατύχημα που ακολούθησαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2014 περισσότερα από 9.3 εκ. άτομα εκτοπίστηκαν από καταστροφές σε 100 χώρες παγκόσμια. Η Ασία, που αποτελεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, μετρά 16.7 εκ. ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί, κάτι το οποίο αποτελεί το 87% του παγκόσμιου πληθυσμού το 2014.

Η Κίνα, Ινδία και Φιλιππίνες έχουν τους μεγαλύτερους αριθμούς εκτοπισμένων, τόσο το 2014 όσο και την περίοδο 2008-2014.

Στην Ευρώπη το 2014, 190,000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω των πλημμυρών στα Βαλκάνια ενώ στην Αφρική, ο αριθμός ήταν πιο μικρός το 2014

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα