15/03/2013: Το βράδυ της διαπραγμάτευσης, που ξημέρωσε σοκ

Η επιβολή ενός «τέλους σταθερότητας» που αφορούσε τις τραπεζικές καταθέσεις, ήταν μια συμφωνία που προέβλεπε τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους στα επίπεδα του 100% ως το 2020, με οικονομική στήριξη που θα φτάνει ως τα 10 δισ. ευρώ.

Αυτό είχε αναφέρει τότε ο Πρόεδρος του Eurogroup, αργά τα μεσάνυκτα της Παρασκευής 15 Μαρτίου προς Σάββατο. Ήταν τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, όταν επήλθε η απόφαση που άλλαξε μια για πάντα τις ζωές των Κυπρίων. Η περιβόητη πλέον απόφαση

για κούρεμα καταθέσεων, που έβγαλε στους δρόμους και έσυρε στα ATM τραπεζών εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών προκειμένου να διαφυλάξουν τα υπάρχοντά τους, μη ξέροντας τι τους ξημέρωσε.

Η Βουλή συνεδρίασε την Κυριακή 19 Μαρτίου σε έκτακτη ολομέλεια, προκειμένου να συζητήσει επί του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων. Έξω από τη Βουλή, εκτυλίχθηκε μια άνευ προηγουμένου παλλαϊκή συγκέντρωση οργισμένων διαδηλωτών, που ενθάρρυναν την απόρριψη του ψηφίσματος.

Η ολομέλεια είχε απορρίψει με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές, το νομοσχέδιο για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων.

Κατά τάχθηκαν 36 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους και τον ανεξάρτητο Ζαχαρία Κουλία.

Οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.

Ωστόσο, το «κούρεμα» αποδείχτηκε σύντομα ανεπαρκές και έτσι στις 25 Μαρτίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξαν σε νέο σχέδιο, με βάση το οποίο οι καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών που υπερέβαιναν στις 100.000 ευρώ «κουρεύονταν» κατά 40%. Παράλληλα, συγχωνεύθηκαν οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή.

Το τελικό ποσοστό κουρέματος των ανασφάλιστων (άνω των 100.000 ευρώ) καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από την κυπριακή κυβέρνηση, ήταν στο 47,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα