Σ. Χώκιν για τo μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Με ομιλία του Στέβεν Χώκιν, η οποία εδόθη με τηλεδιάσκεψη, ξεκίνησε τις εργασίες της η τεχνολογική διεθνής σύνοδος κορυφής Web Summit στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Στη σύνοδο μετέχουν άνω των 250 ομιλητών, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (όπως ο Χαβιέρ Μπετέλ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και ο Αντόνιο Κώστα, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας), προσωπικότητες που πρωτοπορούν στη μάχη για την κλιματική αλλαγή, όπως ο πρώην Αμερικανός Αντιπρόεδρος Αλ Γκορ, εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων και έξι Επίτροποι της Κομισιόν. Συμμετέχουν, επίσης, πρώην

πρόεδροι (Φρανσουά Ολάντ), πρωθυπουργοί (Γιώργος Παπανδρέου) και Υπουργοί Οικονομικών (Μισέλ Σαπέν).

Ο καθηγητής Στέβεν Χώκιν κλήθηκε να μιλήσει στο Web Summit από τη Feedzai, μια εταιρεία AI (Artificial Intelligence - τεχνητή νοημοσύνη) που ειδικεύεται στην πρόληψη της απάτης.

Την ομιλία Χώκιν άκουσαν περί τα 15.000 άτομα στο Altice Arena της Λισαβόνας και αφορούσε το AI και τον ρόλο του στο μέλλον της κοινωνίας μας, καθώς και προειδοποιήσεις, ενώ ταυτόχρονα αντιμετώπισε την ανάγκη για ηθική και έλεγχο της ανάπτυξης του AI.

Συγκεκριμένα, ο Στ. Χώκιν δήλωσε: "δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι μπορούμε να επιτύχουμε, όταν το μυαλό μας ενισχύεται από την ΑΙ. Ίσως με τα εργαλεία αυτής της νέας τεχνολογικής επανάστασης, θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε μερικές από τις ζημιές που έχουν προκληθεί στον φυσικό κόσμο από την τελευταία, την εκβιομηχάνιση. Θα προσπαθήσουμε τελικά να εξαλείψουμε τις ασθένειες και τη φτώχεια. Κάθε πτυχή της ζωής μας θα μεταμορφωθεί".

Παράλληλα, προειδοποιώντας για δυνητικούς κινδύνους, ο καθηγητής είπε ότι: "είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε AI για το καλό του κόσμου, που να μπορεί να λειτουργήσει αρμονικά μαζί μας. Απλώς πρέπει να γνωρίζουμε τους κινδύνους, να τα εντοπίζουμε, να χρησιμοποιούμε την καλύτερη δυνατή πρακτική και τη διαχείριση, και να προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειές της εκ των προτέρων".

"Όλοι πρέπει να διαδραματίσουμε έναν ρόλο και να διασφαλίσουμε ότι εμείς και η επόμενη γενιά δεν θα έχουμε μόνο την ευκαιρία, αλλά και την αποφασιστικότητα να εμπλακούμε πλήρως με τη μελέτη της επιστήμης σε πρώιμο επίπεδο, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τις δυνατότητές μας και να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή", τόνισε ο Στέβεν Χώκιν.

Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης, 9 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα