116000: Η νέα υπηρεσία για γονεϊκές αρπαγές παιδιών

H κοινοπραξία Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) και "Hope For Children" CRC Policy Center ανακοίνωσε την νέα “Υπηρεσία Διαμεσολάβησης Κύπρου: γονεϊκές αρπαγές παιδιών’’ που θα παρέχεται δωρεάν από την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116 000.

Πολλοί γονείς και νέα ζευγάρια ενημερώθηκαν για το ζήτημα των γονεϊκών αρπαγών και τον

τραυματισμό που μπορεί να υποστεί το παιδί λόγω ενδοοικογενειακών συγκρούσεων που αφορούν στην επιμέλεια και την διαμονή του παιδιού. H παρουσίαση της Υπηρεσίας Διαμεσολάβησης Κύπρου καλύφθηκε ραδιοφωνικά μέσω live link.

Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, κάθε 2 λεπτά, 1 παιδί εξαφανίζεται στην Ευρώπη. Συχνά πέφτει θύμα αρπαγής ενός εκ των γονέων του, ο οποίος βρίσκεται σε διαμάχη με τον άλλο γονέα για την επιμέλεια του παιδιού. Ειδικά όσον αφορά στην Κύπρο, το φαινόμενο των γονεϊκών αρπαγών λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και η πολυεπίπεδη παρέμβαση για τον περιορισμό του κρίνεται επείγουσα.

Στόχος η πρόληψη των γονεϊκών αρπαγών

Η Υπηρεσία Διαμεσολάβησης προσκαλεί τους γονείς και τα ζευγάρια στην διερεύνηση εναλλακτικών οδών επίλυσης των διαφορών τους και προσφέρει τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας, με όρους που συνομολογούνται μεταξύ των γονέων, ειδικά σε περιπτώσεις αδυναμίας προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Η Υπηρεσία Διαμεσολάβησης τοποθετεί στο κέντρο του ενδιαφέροντος και του έργου της το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο βλαπτεται βάναυσα σε περίπτωση αρπαγής του από τον ένα εκ των γονέων του αλλά και γενικά όταν λαμβάνονται μονομερής αποφάσεις από τον έναν γονέα, ερήμην του άλλου γονέα αλλά και του παιδιού.

Στόχοι της Υπηρεσίας Διαμεσολάβησης είναι η πρόληψη των γονεϊκών αρπαγών, η επιστροφή των παιδιών στην νόμιμη εστία τους, η προστασία του παιδιού από κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σε βάρος του από διασυνοριακές γονεϊκές διαφορές και συγκρούσεις και η διασυνοριακή επικοινωνία.

Στα πλαίσια του προγράμματος «116000 Υπηρεσία Διαμεσολάβησης Κύπρου» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Rights, Equality and Citizenship (REC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλύπτεται το κόστος εξειδικευμένης εκπαίδευσης επαγγελματιών των δύο οργανισμών με σκοπό τη παροχή υπηρεσιών διαμεσολάβησης στη Κύπρο. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται στο πλαίσιο της λειτουργίας της ευρωπαϊκής γραμμής για εξαφανισμένα παιδιά 116000, η οποία λειτουργεί σε 31 ευρωπαϊκές χώρες. Η Υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν από εξειδικευμένους επαγγελματίες του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) και του "Hope For Children" CRC Policy Center.

Keywords
Τυχαία Θέματα