100 ημέρες έως την COP26: Τι πρέπει να προσέξουν στην διάσκεψη στη Γλασκόβη;

100 ημέρες απομένουν για να πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής των Ηνωμένων Εθνών που αφορά το κλίμα, COP26, στη Γλασκόβη.

Το συνέδριο που θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδες και θα συγκεντρώσει σχεδόν 200 παγκόσμιους ηγέτες και 20.000 αντιπροσώπους μαζί με χιλιάδες ακτιβιστές, επιχειρήσεις και ΜΚΟ, έτσι ώστε να καταλάβουν πώς να αντιστρέψουν την πορεία των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη, θα συζητηθούν και οι κλιματικές επιπτώσεις.

«Όσον αφορά το κλίμα, η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος να απελευθερωθεί από το τρέχον σύμφωνο αμοιβαίας αυτοκτονίας στον κόσμο», δήλωσε ο Τζον Κέρι, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο που υπέστη θερμό κύμα αυτήν την εβδομάδα.

Οι χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές, γρήγορα και δραστικά, για να συνεχίσουν να ελέγχουν το παγκόσμιο όριο αύξησης της θερμοκρασίας 1,5C και να αποφύγουν την πιο απειλητική για τη ζωή, πλανητική αλλαγή.

Ενώ ο παγκόσμιος στόχος των καθαρών μηδενικών εκπομπών έχει τεθεί για το 2050, απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες περικοπές μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτοί οι τελευταίοι μήνες είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την πρόοδο.

«Με 100 μέρες να έχουν μείνει, ήρθε η ώρα να μεταβούμε στη λειτουργία σπριντ αν θέλουμε να επιτύχουμε μια επιτυχημένη COP26», δήλωσε ο Yamide Dagnet, διευθυντής του World Resources Institute για τις κλιματικές διαπραγματεύσεις.

Εδώ είναι μερικά από τα κρίσιμα ζητήματα στο δρόμο προς το Γλασκόβη

Πρέπει να επιχειρήσουν να  κλείσουν το κενό στους 1.5C. Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015, που υπογράφηκε σχεδόν από κάθε χώρα, ήταν μια υπόσχεση για διατήρηση της παγκόσμιας θέρμανσης εντός «ασφαλών» ορίων, του ολοένα και πιο φιλόδοξου 1.5C. Οι τρέχουσες περικοπές εκπομπών που προτείνονται δεν είναι αρκετά ισχυρές για να τηρήσουν αυτήν τη συμφωνία και η Γλασκόβη είναι η πρώτη περίπτωση κατά την οποία τα κράτη θα κληθούν να αυξήσουν τους στόχους και να γεφυρώσουν το κενό.

Πρέπει να δώσουν προσοχή στις εκδηλώσεις «προθέρμανση». Ένα γεμάτο ημερολόγιο διεθνών εκδηλώσεων παραμένει πριν από τη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης της επόμενης εβδομάδας, όπου περισσότεροι από 40 υπουργοί από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στο Λονδίνο για να συζητήσουν σχέδια για τη Γλασκόβη.

Πρέπει να δημοσιευτεί το πρώτο μέρος της πιο σημαντικής αναφοράς για το κλίμα στον κόσμο.Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) - το σώμα πίσω από την πιο ολοκληρωμένη επιστημονική έκθεση στον κόσμο για την κλιματική κρίση - αναμένεται να δημοσιεύσει το πρώτο κεφάλαιο της τριμερούς, έκτης αξιολόγησής του (που ονομάζεται AR6) στις 9 Αυγούστου.

Οφείλουν να απαντήσουν το ερώτημα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση του κλίματος. Μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της COP26 είναι να κάνει τους ανθρώπους, τις οικονομίες και το περιβάλλον πιο ανθεκτικό και προσαρμόσιμο στην κλιματική κρίση.Ωστόσο, τα πλούσια έθνη εξακολουθούν να ντρέπονται για τον ετήσιο στόχο χρηματοδότησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες με ακραίες επιπτώσεις, οι οποίες προκαλούν ήδη χιλιάδες θανάτους, εκτοπισμούς και απώλεια ζωών.

Η τελική πορεία προς τη σύνοδο κορυφής οφείλει να στοχεύει στην επισήμανση της κρίσης του κλίματος.Μακριά από τη διεθνή σκηνή, θα υπάρξει ώθηση από εκείνους που εργάζονται σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για να δείξουν ακριβώς πώς μοιάζει όλη αυτή η δράση επί τόπου και στην πράξη.

Οφείλουν να προσέξουν την συνεχιζόμενη πίεση της πανδημίας.Ο Alok Sharma επέμεινε ότι η COP26 θα προχωρήσει αυτοπροσώπως, αλλά η πανδημία προκαλεί μεγάλη σκιά στη διεθνή σύνοδο κορυφής.Το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει εμβόλια σε εκείνους που παρευρίσκονται επίσημα, οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση έγκαιρα για τη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο, παρά τα καλύτερα σχεδιασμένα σχέδια, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές μεταβλητές που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Οι διαρκώς μεταβαλλόμενοι και συχνά συγκεχυμένοι ταξιδιωτικοί κανόνες Covid θα κάνουν τα ταξίδια στη Σκωτία μια περίπλοκη επιχείρηση.

Πηγή: Independent.co.uk

Keywords
Τυχαία Θέματα