Συνεργασία του Memorial Sloan-Kettering Cancer Center με την IBM

00:22 11/4/2012 - Πηγή: PC Nea

Το Memorial Sloan-Kettering Cancer Center και η IBM πρόσφατα συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός ισχυρού εργαλείου βασισμένου στο σύστημα IBM Watson, προκειμένου να παρέχουν στους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου βελτιωμένη πρόσβαση στα τρέχοντα και ολοκληρωμένα δεδομένα και πρακτικές που σχετίζονται με τον καρκίνο.
Το εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων που θα
αναπτυχθεί θα βοηθήσει τους ιατρούς σε όλο τον κόσμο να εξάγουν εξατομικευμένες διαγνώσεις και προτεινόμενες θεραπείες καρκίνου για τους ασθενείς τους βασισμένες σε τρέχοντα στοιχεία.

Η πρωτοβουλία αυτή συνδυάζει την υπολογιστική ισχύ του συστήματος IBM Watson και την δυνατότητα που διαθέτει για επεξεργασία φυσικής γλώσσας με την κλινική γνώση, τα υπάρχοντα μοριακά και γονιδιωματικά στοιχεία και το τεράστιο αρχείο ιστορικών καρκίνου του MSKCC, για τη δημιουργία ενός συστήματος λήψης αποφάσεων βάσει αποτελεσμάτων και στοιχείων που προέρχονται από έρευνα.

Στόχος είναι να παρέχεται η δυνατότητα στους ογκολόγους οπουδήποτε κι αν βρίσκονται να λαμβάνουν λεπτομερείς εναλλακτικές διάγνωσης και θεραπείας βάσει ενημερωμένης έρευνας, για να τους βοηθήσουν να αποφασίζουν τη βέλτιστη θεραπεία για κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Το σύστημα IBM Watson έγινε διάσημο όταν νίκησε τους διαγωνιζόμενους στο τηλεοπτικό show quiz Jeopardy! Εχει την ικανότητα να μεταφράζει ερωτήματα που τίθενται σε φυσική γλώσσα και χρησιμοποιεί στατιστική ανάλυση, εξελιγμένα εργαλεία ανάλυσης και μια ισχυρή διάταξη επεξεργαστών για να πραγματοποιεί αναζήτηση σε εκατομμύρια σελίδες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και να παράγει απαντήσεις βάσει στοιχείων με στατιστική διαβάθμιση.

Οι παγκοσμίου φήμης ογκολόγοι του MSKCC θα συνδράμουν στην ανάπτυξη του συστήματος IBM Watson για τη χρήση ιατρικών στοιχείων ασθενών και στη σύνθεση μιας τεράστιας γκάμας κατευθυντηρίων γραμμών σε ότι αφορά ενημερωμένες και δοκιμασμένες αγωγές, δημοσιευμένη έρευνα και βαθειά γνώση από τη μακρά εμπειρία των κλινικών ιατρών του MSKCC, προκειμένου να παράσχουν εξατομικευμένες προτάσεις στους ιατρούς.

Το εργαλείο θα παράσχει στους χρήστες λεπτομερές αρχείο των δεδομένων και των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν για να φθάσει στις εκάστοτε προτάσεις.

Η ανάγκη για τόσο προηγμένη τεχνολογία προκύπτει από την σταθερά αυξανόμενη πολυπλοκότητα της ογκολογικής αγωγής. Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κοινή αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο προβλέπει ότι 1,6 εκατομμύρια νέα περιστατικά θα διαγνωστούν στις ΗΠΑ το τρέχον έτος* με αποτελέσματα που ποικίλουν ανά τη χώρα. Ο καρκίνος δεν είναι μία ασθένεια αλλά έχει εκατοντάδες υποκατηγορίες, κάθε μία με διαφορετικό γενετικό αποτύπωμα.

Σημαντικές ανακαλύψεις στη μοριακή βιολογία και γενετική τις δύο τελευταίες δεκαετίες προσέδωσαν νέες προοπτικές στη βιολογία του καρκίνου και στρατηγικές στοχοποίησης συγκεκριμένων μοριακών μεταβολών στους όγκους.

Παρόλα αυτά, οι εν λόγω πρό
Keywords
Τυχαία Θέματα