Ημερίδα της ΕΕΤΤ για την ταχυδρομική αγορά

17:20 13/4/2011 - Πηγή: PC Nea
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα η Ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΕΤΤ για τον τομέα των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, με θέμα «Προς την Απελευθέρωση της Ταχυδρομικής Αγοράς: Ευρωπαϊκή Πρακτική και Εθνική Πρωτοβουλία» και με κεντρικό ομιλητή τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σπύρο Βούγια.

Την έναρξη της Ημερίδας έκανε ο κ. Μιχάλης Σακκάς, Αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ
για τον τομέα παροχής Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, ο οποίος καλωσόρισε στην εκδήλωση τους Συνέδρους και τους ομιλητές, επισημαίνοντας ότι η Ημερίδα πραγματοποιείται σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία ενόψει και της απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ Δρ. Λεωνίδας Κανέλλος απηύθυνε ομιλία στους Συνέδρους, περιγράφοντας τους στόχους της Ρυθμιστικής Αρχής για το 2011, οι βασικότεροι εκ των οποίων είναι α) η εφαρμογή του υπό έκδοση νέου ταχυδρομικού νόμου και η δημιουργία του δευτερογενούς κανονιστικού πλαισίου, β) η διερεύνηση θεμάτων ανταγωνισμού, γ) ο έλεγχος ποιότητας της Καθολικής Υπηρεσίας (ΚΥ), δ) η ενημέρωση της αγοράς και οι στοχευμένες εποπτικές δράσεις και ε) η επέκταση των διαδικτυακών διαδικασιών αδειοδότησης και ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Τέλος, ο Δρ. Κανέλλος έκανε μία σύντομη αναφορά στα μεγέθη της ταχυδρομικής αγοράς, διαπιστώνοντας ότι: «Το 2010 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά. Η οικονομική κρίση φαίνεται πως έχει πλήξει αισθητά, τόσο το συνολικό τζίρο όσο και τον αριθμό των απασχολούμενων στον κλάδο, καθώς έχει σημειωθεί μείωση του όγκου των διακινούμενων αντικειμένων. Οι εν λόγω εξελίξεις θέτουν σημαντικές προκλήσεις τόσο για τους παρόχους Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, όσο και για τη Ρυθμιστική Αρχή».

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπύρος Βούγιας, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε διεξοδικά στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥπΥΜεΔ) με αντικείμενο τη ρύθμιση της λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς και θέματα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Στο εν λόγω Σχέδιο Νόμου υιοθετούνται οι κατευθύνσεις της Κοινοτικής Οδηγίας 2008/6/ΕΚ και όπως επισήμανε ο κ. Υφυπουργός, «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο προωθεί τον υγιή ανταγωνισμό, την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την παροχή της καθολικής υπηρεσίας και τα δικαιώματα του καταναλωτή.

Με το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου επιτυγχάνεται: α) ο εξορθολογισμός του κόστους της ΚΥ, μιας και η εξυπηρέτηση των απομακρυσμένων περιοχών θα μπορεί να γίνεται και μέσω ταχυδρομικών θυρίδων που θα τοποθετούνται με ευθύνη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων, σε συνεννόηση με τον πάροχο της ΚΥ, β) η χρηματοδότηση του ελλείμματος του παρόχου της ΚΥ μέσω συνεισφορών των άλλων ταχυδρομικών επιχειρήσεων και του Κρατικού Προϋπολογισμού και γ) η παροχή της δυνατότητας στον καθολικό πάροχο, ανάθεσης σε υπεργολάβους μέρους του έργου της ΚΥ.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι ρυθμιστικών αρχών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς επίσης και παράγοντες της ελληνικής και ευ
Keywords
Τυχαία Θέματα