H Oracle παρουσιάζει τις εξελίξεις και τις προοπτικές για την πλατφόρμα της Java

08:00 25/9/2013 - Πηγή: PC Nea
Στη διάρκεια της κεντρικής παρουσίασης περί στρατηγικής στο JavaOne 2013, στο Σαν Φρανσίσκο, οι επικεφαλής των ομάδων ανάπτυξης της Oracle Java παρουσίασαν συνοπτικά τα σχέδια για το μέλλον της πλατφόρμας Java και παρουσίασαν τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες της Java, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης του Project
Avatar ως τεχνολογία ανοικτού κώδικα.

Τα κύρια σημεία της παρουσίασης καλύπτουν αρκετούς τομείς-κλειδιά της τεχνολογίας Java:

Java Platform, Standard Edition (Java SE)
-Η εργασία για την Java SE 8 Specification και την επίσημη υλοποίηση αναφοράς, JDK 8 συνεχίζεται βάσει του προγραμματισμού, με αναμενόμενη ημερομηνία διάθεσης το Μάρτιο του 2014.

-Τα χαρακτηριστικά του JDK 8 έχουν ολοκληρωθεί από το build 94, που προωθήθηκε στις 13 Ιουνίου 2013 και builds της έκδοσης προεπισκόπησης του JDK 8 είναι τώρα διαθέσιμα.

-Τα κύρια χαρακτηριστικά της Java SE 8 και του JDK 8 είναι τα Project Lambda (JSR 335), το Nashorn JavaScript Engine, ένα νέο API ημερομηνίας και ώρας (JSR 310), ένα σύνολο από Compact Profiles και η κατάργηση του "permanent generation" από το HotSpot Java Virtual Machine (JVM).

-Οι Freescale, Linaro και Square εντάχθηκαν πρόσφατα στην Κοινότητα OpenJDK, που συνεχίζει να αναπτύσσεται με συνεισφορές από την Oracle, καθώς και από άλλες εταιρείες, ερευνητές και μεμονωμένα άτομα.

-Επίσης, η υποδομή της Κοινότητας OpenJDK συνεχίζει να βελτιώνεται, αυξάνοντας τη διαφάνεια και κάνοντας τη συνεργασία πιο αποδοτική. Το OpenJDK Wiki διατέθηκε τον περασμένο Απρίλιο και το νέο JDK Bug System ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Τεχνολογίες Java Platform, Micro Edition (Java ME) και Java Embedded
-Τα σχέδια για την Java ME 8 προχωρούν και αναμένεται να είναι διαθέσιμη σε συνδυασμό με την έκδοση της Java SE 8 Specification και του JDK 8, επίσημη υλοποίηση αναφοράς, το Μάρτιο του 2014.

Java ME 8 αποτελεί σημαντική ενημέρωση για την υπάρχουσα πλατφόρμα Java ME και ενσωματώνει ένα μεγάλο σύνολο με ανανεωμένα και νέα χαρακτηριστικά, όπως: συντονισμός της γλώσσας Java και των API με την Java SE 8, υποστήριξη για τα σύγχρονα πρωτόκολλα web, ολοκληρωμένο μοντέλο εφαρμογών, εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και τυποποιημένα API για διαχείριση ισχύος και επικοινωνία με μια μεγάλη γκάμα περιφερειακών.

Oracle Java ME Embedded 8 θα είναι η υλοποίηση της Oracle για το πρότυπο Java ME 8. Η Oracle Java ME Embedded 8 Early Access είναι τώρα διαθέσιμη ως δυαδικό εκτελέσιμο για Raspberry Pi Model B (ARM11) και ST Microelectronics STM32F4DISCOVERY (ARM Cortex-M4).

Java ME SDK 8 Early Access είναι τώρα διαθέσιμη για υποστήριξη της ανάπτυξης εφαρμογών βασισμένων στην Java ME 8 Early Access σε εκτελέσιμο προσομοίωσης για Windows 7, καθώς και για τις υποστηριζόμενες πλατφόρμες υλικού εξοπλισμού.

-Επιπλέον, είναι διαθέσιμη και η Oracle Java ME Embedded 3.4. Πρόκειται για βηματική έκδοση ανανέωσης της Oracle Java ME Embedded που παρέχει βελτιωμένη υποστήριξη για το chipset QSC6270T της Qualcomm Technologies και προσθέτει εξελιγμένες δυνατότητες ανάπτυξης και συντήρησης.

-Το πρόγραμμα Oracle Java Platform Integrator δίνει στους συνεργάτες τη δυνατότητα να προσαρμόζουν τα Oracle Java ME Embedded και Oracle Java SE Embedded για διαφορετικούς τύπους συσκευών και τμήματα της αγοράς.

Java Platform, Enterprise Edition (Java EE)
-Στις 12 Ιουνίου 2013, η Oracle και τα μέλη του προγράμματος Java Community Process (JCP) ανακοίνωσαν τη διαθεσιμότητα της Java EE 7 και του Java EE 7 Software Development Kit (SDK). Παρακολουθήστε το webcast της παρουσίασης της Java EE 7 και τεχνικά βίντεο on demand.

Java EE 7 αποτελεί πρότυπο στον τομέα του εταιρικού λογισμικού που στηρίζεται στην κοινότητα, και είναι αποτέλεσμα ανάπτυξης σε όλο τον κλάδο, με ανοικτές αναθεωρήσεις, συνεχή διάθεση build και εκτενή συνεργασία ανάμεσα σε εκατοντάδες μηχανικούς από περισσότερες από 30 εταιρείες στο πλαίσιο του προγράμματος JCP και της κοινότητας του GlassFish.

Java EE 7 διαθέτει μια επεκτάσιμη υποδομή που διευκολύνει τη δημιουργία εφαρμογών HTML5 με υπηρεσίες Web WebSockets, JSON και RESTful με το JAX-RS 2.0. Επίσης, αυξάνει ακόμα περισσότερο την παραγωγικότητα των προγραμματιστών και παρέχει νέες δυνατότητες που καλύπτουν τις πιο απαιτητικές εταιρικές απαιτήσεις, όπως διαχωρισμό των παρτίδων εργασιών σε διαχειρίσιμα τμήματα, για απόδοση OLTP χωρίς διακοπές.

-Μια πλήρης λίστα με όλα τα νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες της Java EE 7 είναι διαθέσιμη εδώ και μπορείτε να βρείτε μια γραφική αναπαράσταση πληροφοριών (Infographic) σχετικά με την εξέλιξη της Java EE 7 εδώ.

Oracle διέθεσε συλλογές πόρων "Make the Future Java EE 7", με τεχνικό περιεχόμενο και υλικό προώθησης, δίνοντας στους επικεφαλής του Java User Group (JUG) τη δυνατότητα να οργανώσουν πάνω από 100 εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σε 47 χώρες.

Oracle ανακοινώνει, επίσης, ότι πρόκειται να διαθέσει τον πηγαίο κώδικα για το Project Avatar στο: http://avatar.java.net. Το Project Avatar είναι ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη HTML5 με ενισχυμένες δυνατότητες δημιουργίας δεσμών δεδομένων, που αξιοποιεί τα WebSockets, επεκτάσεις RESTful και Server-Sent Events (SSE), επεκτείνοντας τους servers εφαρμογών Java EE συμπεριλαμβάνοντας υποστήριξη για υπηρεσίες JavaScript που εκτελούνται σε δημοφιλή πλαίσια, π.χ. node.js.

Στοιχεία και αριθμητικά δεδομένα για την Java

-97% των σταθμών εργασίας σε μεγάλες εταιρείες εκτελούν Java
-9 εκατομμύρια προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο
-#1 γλώσσα προγραμματισμού (TIOBE Programming Community Index)
-Πάνω από 3 δισεκατομμύρια συσκευές λειτουργούν με τεχνολογία Java
-80% των προγραμματιστών εφαρμογών για φορητές συσκευές έχουν ως αντικείμενο την πλατφόρμα Java
-Έχουν υλοποιηθεί πάνω από 125 εκατομμύρια συσκευές πολυμέσων που βασίζονται στη Java
-Έχουν αποσταλεί περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια κάρτες Java
-Υπάρχουν ήδη πάνω από 168.000 συνδρομητές στο Java Magazine, ένα περιοδικό με δωρεάν συνδρομή που εκδίδεται κάθε δύο μήνες σε ψηφιακή και φορητή μορφή, και παρουσιάζει ειδήσεις, νέα προϊόντα και σημαντικές, πρωτοποριακές εφαρμογές Java.
Keywords
Τυχαία Θέματα