Υποσχέσεις στο Μπαχρέιν μετά την ομιλία Ομπάμα

Οι αρχές του Μπαχρέιν ανακοίνωσαν ότι θα ανοικοδομήσουν ορισμένα σιιτικά τεμένη που είχαν καταστραφεί πρόσφατα, δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε τις κατεδαφίσεις χώρων λατρείας στην διάρκεια της ομιλίας του για την πολιτική της Ουάσινγκτον στην Μέση ανατολή.

Ο Ομπάμα επέκρινε την καταστολή των διαδηλωτών που ζητούν μεταρρυθμίσεις στο Μπαχρέιν --χώρα
που αποτελεί σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στον Κόλπο-- λέγοντας ότι «οι κόπτες χριστιανοί πρέπει να έχουν το δικαίωμα να θρησκεύονται ελεύθερα στο Κάιρο, όπως και οι σιίτες δεν έπρεπε να δουν τα τεμένη τους να καταστρέφονται στο Μπαχρέιν».

Η δήλωση αυτή έπιασε τις αρχές του Μπαχρέιν απροετοίμαστες· η Μανάμα επέμενε επί εβδομάδες ότι δεν έχουν καταστραφεί σιιτικά τζαμιά.

Ο Ομπάμα κάλεσε ακόμα να τερματιστεί η καταστολή των διαδηλώσεων των πολιτών οι οποίοι ζητούν μεταρρυθμίσεις και πολιτικές ελευθερίες. Οι κινητοποιήσεις είχαν αρχίσει την 14η Φεβρουαρίου, πριν οι αρχές τις συντρίψουν με τη βοήθεια των γειτονικών μοναρχιών του Κόλπου οι οποίες έστειλαν στρατεύματα για να βοηθήσουν το καθεστώς.

«Οι μαζικές συλλήψεις και η ωμή βία αντιτίθενται στα οικουμενικά δικαιώματα των πολιτών του Μπαχρέιν -- και τέτοιες κινήσεις δεν θα κάνουν τις θεμιτές εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις να εξαφανιστούν», είπε ο Ομπάμα.

Το ανακοινωθέν του υπουργείου Δικαιοσύνης και Ισλαμικών Θεμάτων, το οποίο διέψευδε τις κατεδαφίσεις τεμενών και επέμενε πως κατεδαφίστηκαν μόνο αυθαίρετα και παράνομες επεκτάσεις σε κτήρια και γη που είχε κλαπεί, δεν διευκρίνισε τον αριθμό των χώρων λατρείας που θα ανοικοδομηθούν, ούτε το πότε.

Εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης και ακτιβιστών στο Διαδίκτυο κάνουν λόγο για περίπου 60 κατεστραμμένα σιιτικά τεμένη και θρησκευτικά κέντρα.

Στις διαδηλώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ήταν αστυνομικοί. Τουλάχιστον 400 πολίτες έχουν συλληφθεί ενώ πάνω από 1.500 έχουν απολυθεί διότι έλαβαν μέρος σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα