Υφεση 6,5%!!

Εκτός ελέγχου και μακριά από τους στόχους κυβέρνησης και τρόικας κινείται ο ρυθμός ύφεσης της οικονομίας, με το ΑΕΠ να μειώνεται στο πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 6,5%, έναντι 6,2% που έδειξαν τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Με εξαίρεση τη μικρή άνοδο των εξαγωγών και τη μείωση των εισαγωγών, όλοι οι υπόλοιποι δείκτες σημείωσαν κάθετη πτώση, με σημαντικότερη και πιο ανησυχητική τη μείωση των επενδύσεων και των αποθεμάτων συνολικά κατά 33,4%.

Η νέα
εξέλιξη προκαλεί ανησυχίες, ότι ο στόχος για συγκράτηση της ύφεσης στο σύνολο του 2012 στο -4,7% θα αποδειχθεί φιλόδοξος, με την πιθανότερη εξέλιξη να γίνει νέα αναθεώρηση στόχου, αλλά και να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο ο χρόνος επανόδου της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ηδη, η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ύφεση στο -5%, ενώ ο ΟΟΣΑ είναι πιο απαισιόδοξος, εκτιμώντας ότι θα φτάσει στο -5,3%. «Κλειδί» των εξελίξεων θα είναι το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι η πτώση του τουρισμού, αλλά και η συρρίκνωση της κατανάλωσης, λόγω της πληρωμής των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων, θα προκαλέσει βαθύτερη ύφεση.

Τυχόν αναθεώρηση του ΑΕΠ θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιδράσεις και αλλαγές σε όλους τους μακροοικονομικούς στόχους (έλλειμμα, χρέος κ.λπ.), αλλά και ταυτόχρονα θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα, οπότε θα προκύψει ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

Η πτώση του ΑΕΠ, στο πρώτο τρίμηνο, εξηγεί την αύξηση της ανεργίας που καταγράφεται στους πρώτους μήνες του έτους, με τα ποσοστά να φτάνουν σε 21,3% τον Ιανουάριο, στο 21,4% το Φεβρουάριο και σε 21,9% το Μάρτιο, ενώ ο αριθμός των ανέργων έφτασε σε 1.075.081 άτομα.

Συρρίκνωση

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε σταθερές τιμές 2005, κατά το 1ο τρίμηνο του 2012 παρουσίασε μείωση κατά 6,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2011, έναντι της μείωσης κατά 6,2% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του 1ου τριμήνου.

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. υποστηρίζει ότι η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση, όπως τα στοιχεία του μηνός Μαρτίου εισαγωγών και εξαγωγών και οι τριμηνιαίοι δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών.

Στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, η ύφεση ήταν 8%, ενώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,5%.

Στην πτώση του ΑΕΠ κατά 6,5%, στο πρώτο τρίμηνο του έτους συνέβαλε:

- Η μείωση της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 7,5%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2011. Περιορίστηκε συγκεκριμένα σε 39,8 δισ. ευρώ, από 43 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 8,5% και διαμορφώθηκε σε 31,8 δισ. ευρώ, από 34,8 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων.

- Οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας μειώθηκαν 15,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2012 και ανήλθαν σε 14.140 εκατ. ευρώ, από 16.727 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011.

- Η κατανάλωση της Γενική
Keywords
Τυχαία Θέματα