Και η Ισπανία στην "τρόϊκα"

Στις 17.00 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές χωρών της ΕΕ.

Όπως είπε μία από τις πηγές, την Παρασκευή δόθηκε το «πράσινο φως» για την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το Σάββατο στις 16:00 ώρα Βρυξελλών (17:00 ώρα Ελλάδας) ώστε να εγκριθεί η έκδοση ανακοινωθέντος που θα υπογραμμίζει την πρόθεση της Ισπανίας να ζητήσει βοήθεια και τη δέσμευση του Eurogroup να την αποδεχτεί».

Εκπρόσωπος, πάντως, του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο
πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση της Μαδρίτης, η οποία δεν ζητεί ακόμη ευρωπαϊκή βοήθεια.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα», υποστήριξε και ερωτηθείσα αν αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν επιζητεί ακόμη διάσωση, απάντησε: «Αυτό σημαίνει, (ότι έχουμε) την ίδια θέση με χθες (Παρασκευή)», όταν η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θέλει να περιμένει την έκθεση του ΔΝΤ και έναν έλεγχο των τραπεζών της, πριν αποφασίσει.

Όσον αφορά το κόστος που θα έχει για την Ισπανία τυχόν υποβολή αιτήματος βοήθειας, ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) είναι σαφέστατος, αφού αναφέρει ότι η παροχή στήριξης σε ένα κράτος-μέλος, είτε αυτή προορίζεται για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών (έλλειμμα) είτε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρέπει να συνοδεύεται από μνημόνιο.

Οποιαδήποτε αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας συνεπάγεται ομόφωνη προηγούμενη απόφαση των 17 χωρών της Ευρωζώνης, κάτι που μέχρι χθες δεν συγκέντρωνε μεγάλες πιθανότητες, με δεδομένη την άρνηση του Βερολίνου, το οποίο θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, που δανείζουν ένα κράτος-μέλος, πρέπει να γνωρίζουν την οικονομική πολιτική που ακολουθεί το εν λόγω κράτος, άρα απαιτείται μνημόνιο.

Δεδομένου πάντως ότι η στήριξη της Ισπανίας περιορίζεται μόνο στον τραπεζικό τομέα, το πιθανότερο είναι πως οι εταίροι δεν πρόκειται να απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα στο δημοσιονομικό τομέα. Αλλωστε, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Ολι Ρεν ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί να δοθεί πρόσθετος χρόνος ενός έτους στη Μαδρίτη για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής. Θα ζητηθούν, όμως, δεσμεύσεις και συγκεκριμένα μέτρα για την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού τομέα και ενδεχομένως για περαιτέρω ενίσχυση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πηγές της Ε.Ε. κάνουν λόγο για «light διάσωση» ώστε να αποφευχθεί ο όρος του μνημονίου για την Ισπανία.

ΔΝΤ: 40 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι ισπανικές τράπεζες

Σύμφωνα με τη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ( ΔΝΤ ) που δημοσιοποιήθηκε τελικά αργά την Παρασκευή, οι χρηματοπιστωτικοί θεσμοί της Ισπανίας θα χρειαστούν περίπου 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι ο «έλεγχοι αντοχής» που έκανε, δεν συμπεριλαμβάνουν τα επιπλέον κεφάλαια που προτείνει η Ισπανία να κατανείμει για την κάλυψη του κόστους αναδιοργάνωσης των τραπεζών και κάλυψης των απωλειών τους α
Keywords
Τυχαία Θέματα