"Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι με κρίσιμες επιλογές ενώπιον μας"

"Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι με κρίσιμες επιλογές, ενώπιον μας", τόνισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), Αθανάσιος Ορφανίδης, κατά την εισαγωγική του ομιλία στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης της Τράπεζας για το 2010.

"Με την κυβέρνηση υπό επιτήρηση για υπερβολικό έλλειμμα και τις πολλαπλές υποβαθμίσεις της αξιοπιστίας
του δημοσίου, η συνεχιζόμενη αναβολή διορθωτικών μέτρων φέρει την οικονομία μας σε σοβαρό κίνδυνο", ανέφερε ο διοικητής, ο οποίος πρότεινε τη λήψη μέτρων σε δύο άξονες.

Ο πρώτος άξονας αφορά τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ο δεύτερος αφορά τη λήψη μέτρων για ανατροπή της αρνητικής πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών των τελευταίων χρόνων. Παράλληλα, χαρακτηρίζει απογοητευτική την πορεία των δημόσιων οικονομικών το πρώτο τρίμηνο του 2011. "Συγκεκριμένα, τα δημοσιονομικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2011 είναι απογοητευτικά και καθιστούν αμφίβολη μεταξύ άλλων και την υλοποίηση των στόχων που παρατίθενται και στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβάλλει η κυβέρνηση πολύ σύντομα στην ΕΕ. Ακόμα πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι δεν έχουμε προχωρήσει ακόμα σε λήψη μέτρων που ανατρέπουν τις μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές ανισορροπίες που αντιμετωπίζουμε", παρατήρησε ο κ. Ορφανίδης.

Σχετικά με την ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, σημείωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα εφαρμόζει ένα αυστηρό σύστημα εποπτείας. Για περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, η Κεντρική Τράπεζα έχει παροτρύνει τις κυπριακές τράπεζες να ενισχύσουν την κεφαλαιουχική τους βάση πέραν από τα ελάχιστα κεφάλαια που θεωρούνται ως αναγκαία.

Επιπρόσθετα, η ΚΤΚ προχωρεί στη σύσταση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με πόρους των τραπεζών.
Keywords
Τυχαία Θέματα