Βραβείο για τη "λαϊκή ενημέρωση"

Βραβείο για την συνεισφορά του στην «λαϊκή επικοινωνία», απένειμαν φοιτητές δημοσιογραφικής σχολής της Αργεντινής, στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, ο οποίος κατηγορείται συχνά από επικριτές του ότι καταπιέζει την ελευθερία του τύπου.

«Ζήτω η ελεύθερη σκέψη, κάτω ο ηγεμονισμός», αναφώνησε ο Τσάβες κατά την αποδοχή του βραβείου από το τμήμα επικοινωνιών του κρατικού πανεπιστημίου Λα Πλάτα.

«Προωθώ μία νέα
δυναμική επικοινωνίας και λαϊκής ενημέρωσης, ελεύθερης από τη δικτατορία των μέσων των μπουρζουάδων και της αυτοκρατορίας", είπε ο Τσάβες απευθυνόμενος σε ένα κοινό εκατοντάδων υποστηρικτών του.

Ως φοιτητές της νομικής σχολής του πανεπιστημίου της Λα Πλάτα γνωρίστηκαν στη δεκαετία του 1970, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες και ο εκλιπών σύζυγος και προκάτοχος της, Νέστορ Κίρσνερ.

Πρόκειται για ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα το οποίο έχει παρελθόν αριστερού ακτιβισμού την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας 1976-83 και το βραβείο που απονεμήθηκε στον Τσάβες φέρει το όνομα του Ροδόλφο Γουέλς, γνωστού δημοσιογράφου και συγγραφέα που δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας το 1977.

Αυτήν την εβδομάδα, η αντιπολίτευση της Αργεντινής επέκρινε την κυβέρνηση διότι δεν εμπόδισε μία διαμαρτυρία που οργανώθηκε από τα συνδικάτα και εμπόδισε τη διανομή της συντηρητικής εφημερίδας Κλαρίν.

Η Φερνάντες βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Κλαρίν από τότε που ο όμιλος στον οποίο ανήκει επέκρινε την κυβέρνηση για την αντιπαράθεση της με την αγροτοβιομηχανία στον τομέα της σόγιας για τους φόρους εξαγωγών που επιβλήθηκαν το 2008.

Η Κλαρίν συχνά καταγγέλλει ότι δέχεται «παρενοχλήσεις» ενώ η πρόεδρος της χώρας κατηγορεί την εφημερίδα ότι συνωμοτεί εναντίον της κυβέρνησης της.
Keywords
Τυχαία Θέματα