Τυνησία και Αίγυπτος στην σύνοδο του G8

Η Τυνησία και η Αίγυπτος προσκλήθηκαν να μετάσχουν στα τέλη Μαΐου στην Ντοβίλ (βόρεια Γαλλία) στη σύνοδο της G8 όπου οι οκτώ πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες στον κόσμο θα υιοθετήσουν ένα "σχέδιο δράσης" υπέρ των δύο αυτών χωρών και θα βοηθήσουν για την προώθηση της πολιτικής τους μετάβασης, ανακοινώθηκε από τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ.

Μιλώντας στην γαλλική Βουλή ο κ. Ζιπέ εξήγησε ότι ο ασκών χρέη προέδρου στην G8 , Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τις δύο αυτές χώρες στην Ντοβίλ "για έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο: την κινητοποίηση των μεγάλων δυνάμεων για την εκπόνηση σχεδίου δράσης που θα επιτρέψει τόσο στην Αίγυπτο όσο και την Τυνησία να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές τους δυσκολίες".

"Η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στα τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά κινήματα είναι ακριβώς να επιτρέψουμε σε όλους αυτούς που οραματίζονται την ελευθερία και τη δημοκρατία να κερδίσουν τη μετάβασή τους προς τις αξίες αυτές", πρόσθεσε ο κ. Ζιπέ.

"Εάν τους αφήσουμε να αντιμετωπίσουν μόνοι τις οικονομικές δυσκολίες τότε θα απειληθεί σοβαρά η πολιτική τους μετάβαση. Είναι λοιπόν σημαντικό να βοηθήσουμε για να πρυτανεύσουν στην Αίγυπτο και την Τυνησία η δημοκρατία και η ελευθερία και να γίνουν οι χώρες αυτές παράδειγμα σε όλο τον αραβικό κόσμο περιλαμβανόμενης και της Συρίας", κατέληξε ο κ. Ζιπέ.

Η σύνοδος της G8 (στην οποία συμμετέχουν οι Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Καναδάς και Ιταλία) θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Μαΐου.
Keywords
Τυχαία Θέματα