Ένας χρόνος Μνημόνιο

Υπό το δεδομένο της συμπλήρωσης ενός έτους λειτουργικότητας του Μνημονίου, πραγματοποιείται σήμερα, η επί της αρχής συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του πολυνομοσχεδίου που αφορά την αναμόρφωση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, την επέκταση των κρατικών εγγυήσεων προς τις Τράπεζες, την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΔΕΚΟ,
κ.ά.. Το νομοσχέδιο υποστηρίζεται επί της αρχής, μονάχα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αντιμετωπίζοντας την αποστροφή της αντιπολίτευσης απέναντι στις συνέπειες του Μνημονίου, ανέφερε πως «ζητείται από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει προβλήματα δεκαετιών, να βρίσκει την άκρη του κουβαριού και να ξεμπλέκει κάθε εμπόδιο που στέκει μπροστά στην πρόοδο και την αλλαγή στη χώρα μας» - και επετέθη εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό από την κριτική, ή να στέκονται κάποιοι παρατηρητές, περιμένοντας να πάρουν κάτι όταν θα έρθει η σειρά τους και θα έχει καταρρεύσει η χώρα. Όσοι όμως συμμετέχουν, πονάνε και αγωνιούν, αισθάνονται πως η προσπάθεια δεν θα πάει χαμένη: Έχουμε πετύχει την μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που υπήρξε ποτέ στη χώρα ποτέ, και σε οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης» ανέφερε.

«Οι ίδιοι άνθρωποι που προέβλεπαν έλλειμμα 2% και καταλήξαμε με έλλειμμα 15,5%, οι ίδιοι που άφησαν τις δαπάνες του Δημοσίου να πάνε στα 125 δις ευρώ, μας εγκαλούν γιατί μειώσαμε το έλλειμμα μόλις 5 μονάδες και όχι 5,5%» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας την στάση της ΝΔ. «Περιμένουμε με αγωνία το Ζάππειο-2, κάτι σαν τα sequel στον κινηματογράφο στις ταινίες «Κοίτα ποιος μιλάει No 1 και Νο 2» ανέφερε ο κος Παπακωνσταντίνου.

Ηπιότερος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, σημείωσε πως αυτό που έχει καταφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι «να πατάμε πια σταθερά. Θα μπορούσε να συμβάλλει και η Νέα Δημοκρατία στη δύσκολη προσπάθεια που πραγματοποιούμε, αλλά, αν το Ζάππειο 2 γίνει μια παράσταση, όπου δίκην ταχυδακτυλουργού ο κος Σαμαράς εξαφανίζει τα ελλείμματα και διαλύει το χρέος στα εξ ων συνετέθη με μαγικά ραβδάκια, τότε κοροϊδευόμαστε και παίζουμε. Θα είναι τότε μια παράσταση τσίρκου από έναν κακό ταχυδακτυλουργό…»

Ο υπουργός Οικονομικών, με αφορμή την τροπολογία της Παρασκευής, που αφιερώνει το σύνολο των πόρων από τις αποκρατικοποιήσεις στην μείωση του δημοσίου χρέους, αντιμετώπισε επίσης το επιχείρημα της αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται «να εκποιήσει την δημόσια περιουσία». Επ’ αυτού, ο Προκόπης Παυλόπουλος (ΝΔ), εκτίμησε πως η τροπολογία αποτελεί συνέπεια του Μνημονίου, το οποίο «αίρει την συνταγματική προστασία της δημόσιας περιουσίας», ενώ ο εισηγητής της ΝΔ, Θ. Μπούρας, κατήγγειλε τον αποκλεισμό διάθεσης των πόρων από τις αποκρατικοποιήσεις για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Άλλο τόσο, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, εξέφρασε τις υποψίες του, μήπως η κατάθεση της τροπολογίας χωρίς προηγ
Keywords
Τυχαία Θέματα