Τρικομματική συγκυβέρνηση τετραετίας

Ολα δείχνουν οτι σήμερα το βράδυ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ (δηλαδή ΟΛΟ το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής) θα αποφασίσουν για ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ με ενα αμιγως ΠΟΛΙΤΙΚΟ κυβερνητικό σχήμα(φυσικά με ορισμένες "τεχνοκρατικές πινελιές"). Οι 179 βουλευτές που διαθέτουν εγγυώνται για μια ΣΤΑΘΕΡΗ και ΒΙΩΣΙΜΗ πορεία ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ χωρις κλυδωνισμούς.
***

Τελικά οι ψηφοφόροι στοιχήθηκαν πίσω από την ασφαλέστερη
γραμμή παραμονής μας στο ευρώ και απέφυγαν την ριψοκίνδυνη και ανασφαλή σε μεγάλο βαθμό αντιμνημονιακή γραμμή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έχει τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης και όπως όλα δείχνουν κατευθύνεται προς ένα πολιτικό - τεχνοκρατικό σχήμα, ικανό να χειρισθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα την κρισιμότητα των περιστάσεων.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει επιλέξει ήδη και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο τον ρόλο της αντιπολίτευσης, το βάρος για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας πέφτει στην ΝΔ, το ΠαΣοΚ (κατά κύριο λόγο) και την ΔΗΜ.ΑΡ.

Με βάση τη στάση που φαίνεται να υιοθετεί η Ιπποκράτους όμως από το βράδυ της Κυριακής, διαφαίνεται πως η διαδικασία και οι συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι σύνθετες και πιθανώς θα κινηθούν σε οριακό σημείο.

Πέρα από τις αρχικές θέσεις των κομμάτων, στο τραπέζι της διαδικασίας αναζήτησης διεξόδου αναμένεται να τεθούν πρόσωπα, κυβερνητικές θέσεις, ρόλοι και δυνατότητες συμβιβασμού εν γένει.

Επιμένει στους όρους ο Βενιζέλος

Ο κ. Αντ. Σαμαράς δήλωσε στο Ζάππειο με βεβαιότητα πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση ευρωπαϊκής προοπτικής, ενώ ο κ. Ευ. Βενιζέλος κινήθηκε μεν σε ανάλογο μήκος κύματος, όμως επέμεινε στον όρο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ - κάτι που είχε ήδη απορριφθεί από την Κουμουνδούρου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, αναμένεται να διαφανεί αν η χώρα θα κυβερνηθεί έστω και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα ή αν οι κομματικοί τακτικισμοί θα οδηγήσουν σε μία νέα προσφυγή στις κάλπες.

Κάτι τέτοιο όμως αντιμετωπίζεται ήδη από τους περισσότερους ως η απόλυτη περιπέτεια, καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών δεν δικαιολογούν πρόβλεψη για διαμόρφωση διαφορετικών αποτελεσμάτων και συσχετισμών.

Κίνδυνος πολιτικής απομόνωσης

Η πίεση από το βράδυ της Κυριακής πέφτει κατ΄ ουσίαν στο ΠαΣοΚ, το οποίο όμως εμφανίζεται εν όψει των διαπραγματεύσεων αμετακίνητο στη γραμμή πως δεν μπορεί να σταθεί βιώσιμη κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή της Αριστεράς και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομως στελέχη του εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα εμμείνει στη γραμμή αυτή μέχρι τέλους, παίρνοντας εν τέλει την ευθύνη για μία νέα προσφυγή στις κάλπες, δεδομένου ότι ούτε από τη ΝΔ ούτε από την ΔΗΜ.ΑΡ έχει τεθεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και σε αυτό το σημείο το ΠαΣοΚ μένει μόνο, σε αντίθεση με το διάστ
Keywords
Τυχαία Θέματα