Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει περιοχές στο Αφγανιστάν-Πακιστάν

Ελικόπτερα του ΝΑΤΟ εισήλθαν από το Αφγανιστάν στο βόρειο Πακιστάν και επιτέθηκαν σε στρατιωτικό φυλάκιο των συνόρων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 28 Πακιστανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι 14, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τον πακιστανικό στρατό.

Εντονη ήταν η αντίδραση του Πακιστάν, που διέκοψε άμεσα τον ανεφοδιασμό της Ιsaf στο Αφγανιστάν, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να μιλά για «κατάφωρη παραβίαση εθνικής της κυριαρχίας».

«Σταματήσαμε τον ανεφοδιασμό του
ΝΑΤΟ με απόφαση της κυβέρνησης», δήλωσε ο Μουταχίρ Χουσέιν, ανώτερος αξιωματούχος στην περιοχή των φυλών του βορείου Πακιστάν, όπου βρίσκεται το πέρασμα Χάιμπερ, κύρια οδός από την οποία διέρχονται τα φορτηγά που ανεφοδιάζουν, κυρίως σε καύσιμα, τη διεθνή δύναμη στο Αφγανιστάν (Isaf).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, λίγες ώρες μετά την επίθεση οι πακιστανικές αρχές σταμάτησαν περίπου 40 φορτηγά και βυτιοφόρα στο πέρασμα Χάιμπερ κοντά στην Πενσαβάρ.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε την πληροφορία για την επίθεση στη φυλετική περιοχή Μοχμάντ του Πακιστάν, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν θύματα.

Σε ανακοίνωσή του ο διοικητής της Isaf Τζον Αλεν δεσμεύθηκε ότι θα επιληφθεί προσωπικά προκειμένου να διερευνηθεί ενδελεχώς το επεισόδιο και να διευκρινιστούν τα γεγονότα, εκφράζοντας «τα ειλικρινή» του «συλλυπητήρια στις οικογένειες των μελών του πακιστανικού που ενδεχομένως σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν».

Εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ δήλωσε προηγουμένως ότι ο συνασπισμός ενημερώθηκε για ένα «επεισόδιο» κοντά στα σύνορα και ότι συλλέγει πληροφορίες για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα τέλος, με ανώτερο αξιωματικό του πακιστανικού στρατού, καταβάλλεται προσπάθεια να μεταφερθούν οι νεκροί στρατιώτες από το σημείο της αιματηρής επίθεσης κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, στο αρχηγείο του στρατού στη φυλετική περιοχή Μοχμάντ.

«Η τελευταία επίθεση των νατοϊκών δυνάμεων θα έχει σοβαρές επιπτώσεις», εκτίμησε, «καθώς χωρίς κανέναν λόγο, επιτέθηκαν στο φυλάκιό μας, σκοτώνοντας στρατιώτες την ώρα που κοιμόνταν».
Keywords
Τυχαία Θέματα