Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τα αεροπορικά πλήγματα

Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να επιτίθεται στις δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι όσο αυτές συνεχίζουν να απειλούν αμάχους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα ζήτησε από το ΝΑΤΟ να σταματήσει τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων για να δώσει "μια ευκαιρία" στην εκεχειρία, αφού ο Καντάφι
αποδέχθηκε το λεγόμενο οδικό χάρτη της Αφρικανικής Ένωσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη, στον οποίο περιλαμβάνεται η άμεση κατάπαυση του πυρός.

"Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση σε δυνάμεις που απειλούν πολίτες και οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν", δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερς αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ζητώντας να μην κατονομαστεί.

"Αεροσκάφη μας εξακολουθούν να πετούν και όποτε βλέπουμε μια απειλή εναντίον αμάχων, θα εμπλεκόμαστε", τόνισε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως κυβερνητικές δυνάμεις έβαλλαν σήμερα το πρωί με πυροβόλα εναντίον της πόλης Μιζουράτα.

"Δεν φαίνεται ότι αυτή η ένδειξη για μια ειρηνευτική συμφωνία έχει αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε ουσία", τόνισε ο αξιωματούχος.

Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό της κρίσης
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι γνωρίζει για την πρόταση της Αφρικανικής Ενωσης, η οποία αποσκοπεί στην κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και τόνισε ότι η στρατιωτική συμμαχία χαιρετίζει όλες τις προσπάθειες για τερματισμό της βίας κατά των αμάχων.

"Ενημερωθήκαμε για την πρόταση της Αφρικανικής Ενωσης. Από τότε που άρχισε η κρίση στη Λιβύη, το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Αφρικανική Ενωση και με άλλους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς", δήλωσε η εκπρόσωπος τη Συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου.

"Εχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καθαρά στρατιωτική λύση στην κρίση. Χαιρετίζουμε κάθε συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες που αποσκοπούν στον τερματισμό της βίας κατά του άμαχου πληθυσμού στη Λιβύη", τόνισε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

Ο Καντάφι και η οικογένειά του δεν μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο πολιτικό ρόλο
Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε σήμερα ότι ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι και η οικογένειά του δεν μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο πολιτικό ρόλο πρώτου επιπέδου στο μέλλον στη Λιβύη.

Ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξής του στο γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1 για το ενδεχόμενο συμμετοχής των γιων του Καντάφι ή του ίδιου του λίβυου ηγέτη σε μια μελλοντική κυβέρνηση, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας απάντησε:"Οχι, δεν μπορώ να το δεχτώ. Πιστεύω ότι ούτε η Γαλλία και η Βρετανία μπορούν να το δεχτούν. Οι γιοι, η οικογένεια του Καντάφι, δε μπορεί να συμμετάσχει στο πολιτικό μέλλον της Λιβύης.

"Πιστεύω ότι ο Καντάφι πρέπει ν΄αποσυρθεί. Αυτή είναι μια προϋπόθεση για τη λιβυκή εθνική συμφιλίωση", δήλωσε ο ιταλός υπουργός, μια ημέρα μετά την ανάληψη μεσολαβητικού ρόλου από τη Αφρικανική Ενωση.

Σύμφωνα με την Αφρικανική Ενωση, ο Καντάφι
Keywords
Τυχαία Θέματα