Το... «κούρεμα», οι...«αχόρταγοι» και το ΙΚΑ

Άκρως αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του Διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, σχετικά με το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων και την αντίδραση των ελληνικών Τραπεζών.
Όπως είαι γνωστό οι ελληνικές Τράπεζας αντιδρούν λυσσαλέα στο ενδεχόμενο ενός "κουρέματος" του ελληνικού χρέους, που θα φθάνει ή θα ξεπερνά το 50%. Οι ίδιες, ωστόσο, έχουν κάνει πολύ μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα. Όπως αποκάλυψε ο κ. Σπυρόπουλος, όταν το ΙΚΑ απευθύνεται στις ελληνικές Τράπεζες προκειμένου να μετατρέψει τα ομόλογα σε ρέπος για να πληρώσει τις συντάξεις και άλλες υποχρεώσεις τους. οι Τράπεζες που σήμερα αντιδρούν, αγοράζουν τα ομόλογα του Ταμείου στο 30-40% της αξίας τους. Μιλάμε για "κούρεμα" της τάξεως του 60-70%.
Επίσης ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε ότι το ΙΚΑ διαθέτει ομόλογα ύψους 2,2 δις ευρώ, τα οποία με βάση την αποτίμηση των ελληνικών Τραπεζών, αξίζουν μόλις 800 εκατ. ευρώ. Αν γίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%, τα ομόλογα θα αγοράζονται σε υψηλότερη τιμή και τα 800 εκατ, για το ΙΚΑ, θα γίνουν τουλάχιστον 1,2 δις ευρώ. Με αυτό τον τρόπο απάντησε ο κ. Σπυρόπουλος στην κινδυνολογία των άπληστων Τραπεζιτών, που υποστηρίζουν ότι αν γίνει το "κούρεμα" του χρέους, τα ασφαλιστικά Ταμεία θα χάσουν πολλά χρήματα και θα κινδυνεύσουν οι συντάξεις.
Με την ευκαιρία να αναφέρουμε και κάτι άλλο. Οι Τραπεζίτες, σε περίπτωση που χρειαστεί να απευθυνθούν στο κράτος ή στον EFSF, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών τους, απαιτούν οι μετοχές που θα εκδοθούν να είναι προνομιούχες, να μην έχουν, δηλαδή, δικαίωμα ψήφου, ώστε να διατηρήσουν οι ίδιοι τον έλεγχο των Τραπεζών. Ο "κίνδυνος" αυτός για τις Τράπεζες θα εμφανιστεί εφόσον οι Τραπεζίτες δεν θα θελήσουν να καταβάλουν οι ίδιοι τα ποσά που θα απαιτηθούν για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, ποσά τα οποία κέρδισαν κερδοσκοπώντας σε βάρος των Ελλήνων καταθετών και καταναλωτών και τα οποία θα προτιμήσουν να κρατήσουν στην Ελβετία ή σε φορολογικούς παραδείσους.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει και μέχρι τώρα δεν έχει αλλάξει τη θέση της, ότι οι νέες μετοχές θα είναι κοινές και όχι προνομιούχες και ο έλεγχος των Τραπεζών θα περάσει στο δημόσιο και θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση, όπως και η εξυγίανσή τους.
Η κόντρα κυβέρνησης-τραπεζιτών υποβόσκει εδώ και καιρό, αλλά ήρθε στην επιφάνεια με δύο δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, μια μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και μια μετά
τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κάποιοι Τραπεζίτες έχουν βάλει στο στόχαστρο τον πρωθυπουργό τον οποίο θέλουν να διώξουν και χρησιμοποιούν γι αυτό, νυν και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κοινοβουλευτικά και άλλα.
Keywords
Τυχαία Θέματα