Το 2014 "πάει" για ανεξαρτησία η Σκωτία

Τη συμφωνία Λονδίνου και Εδιμβούργου που ανοίγει το δρόμο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος το 2014 για την ανεξαρτησία της Σκωτίας σφραγίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον με τον Σκωτσέζο «πρώτο υπουργό» Άλεξ Σάλμοντ.
Οι διαβουλεύσεις των τελευταίων εβδομάδων έγιναν με παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές για την τελική συμφωνία περί του δημοψηφίσματος
την στιγμή πάντως που οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν την πλειονότητα των Σκωτσέζων να τάσσονται υπέρ της «απόσχισης» από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τη Δευτέρα, ο Ντ.Κάμερον βρίσκεται στο Εδιμβούργο για την υπογραφή της τελικής συμφωνίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αντιτίθεται στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, αλλά το Λονδίνο έχει δείξει ότι θεωρεί πως η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί απο τους ίδιους τους Σκωτσέζους. Μετά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, η συμφωνία θα δώσει την εξουσία στο κοινοβούλιο της Σκωτίας να οργανώσει το δημοψήφισμα. Όπως απαιτεί η βρετανική κυβέρνηση για τη διατύπωση, το ένα και μοναδικό ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα θα είναι: «είστε υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας;». Ο Σάλμοντ, ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, θα προτιμούσε από την πλευρά του ένα άλλο λιγότερο άμεσο ερώτημα, αφού γνωρίζει πως είναι δύσκολο να κερδίσει το «ναι» της αυτονομίας. Από την άλλη, το Λονδίνο φαίνεται διατεθειμένο να αποδεχτεί τη θέση του Σάλμοντ να κατέβει το όριο ηλικίας για το δημοψήφισμα στα 16 από τα 18 -με το Εδιμβούργο να ελπίζει πως οι νεότεροι είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν υπέρ. Προς το παρόν πάντως, αρκετοί Σκωσέτζοι δεν φαίνεται να πείθονται: Το «ναι» στις δημοσκοπήσεις κυμαίνεται, όπως αναφέρει το Reuters, μεταξύ 30% και 40% Η Σκωτία ενώθηκε με την Αγγλία το 1707 απολαμβάνει καθεστώς αυξημένης αυτονομίας, μετά το δημοψήφισμα του 1997. Το κοινοβούλιο της αποφασίζει για θέματα παιδείας, υγείας, περιβάλλοντος και δικαιοσύνης, αλλά ελέγχεται και εξαρτάται από την βρετανική κυβέρνηση σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων, ενέργειας, οικονομίας και άμυνας.
Keywords
Τυχαία Θέματα