Το 2012 είναι η χρονιά κατά την οποία θα γίνει ξεκάθαρο ότι ο Μετα-Ψυχροπολεμικός κόσμος έφτασε στο τέλος του

Stratfor: Τι θα κρίνει το μέλλον της Ευρώπης - Αυτό είναι το "Σχέδιο της Γερμανίας"

Υπάρχουν περίοδοι όπου το διεθνές σύστημα υπόκειται σε ριζοσπαστικές μεταβολές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η τελευταία τέτοια περίοδος ήταν το 1989-1991. Κατά την περίοδο αυτή, κατέρρευσε η Σοβιετική αυτοκρατορία, τελείωσε το «οικονομικό θαύμα» της Ιαπωνίας, υπεγράφη η Συνθήκη του Μάαστριχτ που δημιούργησε την σύγχρονη Ευρώπη, η Πλατεία Τιενανμέν καθόρισε την Κίνα ως μια οικονομία της αγοράς που κυριαρχείται από ένα
αδιαμφισβήτητο Κομμουνιστικό Κόμμα, κ.ά. Τα θεμελιώδη στοιχεία του διεθνούς συστήματος μεταβλήθηκαν ριζοσπαστικά, αλλάζοντας τους κανόνες για τα επόμενα 20 χρόνια.
Βρισκόμαστε σε έναν παρόμοιο κύκλο, έναν κύκλο που ξεκίνησε το 2008 και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σταματήσει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε πριν από πέντε χρόνια, ενώ ακόμα δεν έχει καθοριστεί η νέα της μορφή.
Η Κίνα βρίσκεται σε μια δύσκολη κοινωνική και οικονομική φάση, με την παγκόσμια ύφεση να επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της και τα προϊόντα της να καθίστανται όλο και λιγότερο ανταγωνιστικά λόγω του πληθωρισμού.Stratfor: Τι θα κρίνει το μέλλον της Ευρώπης.

Υπάρχουν περίοδοι όπου το διεθνές σύστημα υπόκειται σε ριζοσπαστικές μεταβολές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η τελευταία τέτοια περίοδος ήταν το 1989-1991. Κατά την περίοδο αυτή, κατέρρευσε η Σοβιετική αυτοκρατορία, τελείωσε το «οικονομικό θαύμα» της Ιαπωνίας, υπεγράφη η Συνθήκη του Μάαστριχτ που δημιούργησε την σύγχρονη Ευρώπη, η Πλατεία Τιενανμέν καθόρισε την Κίνα ως μια οικονομία της αγοράς που κυριαρχείται από ένα αδιαμφισβήτητο Κομμουνιστικό Κόμμα, κ.ά. Τα θεμελιώδη στοιχεία του διεθνούς συστήματος μεταβλήθηκαν ριζοσπαστικά, αλλάζοντας τους κανόνες για τα επόμενα 20 χρόνια.

Βρισκόμαστε σε έναν παρόμοιο κύκλο, έναν κύκλο που ξεκίνησε το 2008 και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σταματήσει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε πριν από πέντε χρόνια, ενώ ακόμα δεν έχει καθοριστεί η νέα της μορφή.

Η Κίνα βρίσκεται σε μια δύσκολη κοινωνική και οικονομική φάση, με την παγκόσμια ύφεση να επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της και τα προϊόντα της να καθίστανται όλο και λιγότερο ανταγωνιστικά λόγω του πληθωρισμού.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για το Ιράν να δείξει τη δύναμή του, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες ισχύος στην περιοχή. Οι ταυτόχρονες μεταβολές σε Ευρώπη, Κίνα και Μέση Ανατολή «ανοίγουν την πόρτα» σε ένα νέο διεθνές πλαίσιο που θα αντικαταστήσει αυτό που δημιουργήθηκε το 1989-1991.
Η πρόβλεψή μας για το 2012 πλαισιώνεται από την ιδέα ότι βρισκόμαστε στη μέση αυτού που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως «αλλαγή γενιάς» σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί ο κόσμος. Οι διαδικασίες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, και ως εκ τούτου θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν το μέλλον της Ευρώπης, της Κίνας και της Μέσης Ανατολής πιο λε
Keywords
Τυχαία Θέματα