Την Προεδρία της ΕΕ αναλαμβάνει η Πολωνία

H Πολωνία, η οποία από την 1η Ιουλίου αναλαμβάνει για έξι μήνες την προεδρία της ΕΕ, ευελπιστεί ότι στη διάρκεια της θητείας της θα επιτύχει την προσχώρηση της Κροατίας στην ΕΕ. Ειδικότερα ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Πολωνίας στην ΕΕ Γιάν Τόμπινσκι, παρουσιάζοντας στις Βρυξέλλες το πρόγραμμα της πολωνικής προεδρίας υπογράμμισε τη σημασία του να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις με την Κροατία, καθώς και της εμπλοκής της Ε.Ε.
στη διαδικασία εκδημοκρατισμού των γειτονικών της χωρών στο νότο και στα ανατολικά. Όπως είπε, ελπίζει οι διαπραγματεύσεις με την Κροατία να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο και στη συνέχεια να υπογραφεί επί πολωνικής προεδρίας η συμφωνία ένταξης.

Το Ζάγκρεμπ προσπαθεί να εκπληρώσει έως τον Ιούνιο τις προϋποθέσεις για το κλείσιμο των πέντε τελευταίων κεφαλαίων διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, όπως αναφέρουν διπλωμάτες, αυτό δεν είναι πολύ πιθανόν καθώς τα τρία πιο σημαντικά κεφάλαια που αφορούν τον ανταγωνισμό, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ζητήματα δημοσιονομικά και οικονομικά δεν αναμένεται να κλείσουν πριν τον Ιούλιο. Παρόλα αυτά, ο Γ. Τόμπινσκι δήλωσε αισιόδοξος ότι η προσχώρηση της Κροατίας θα γίνει επί πολωνικής προεδρίας και ότι το γεγονός αυτό θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στις άλλες χώρες της περιοχής και θα αποδείξει ότι ακόμα και σε περίοδο κρίσης η Ε.Ε. σέβεται τις δεσμεύσεις της και «παραμένει ανοιχτή».

Σχετικά με τη Σερβία, δήλωσε ότι «είμαστε ανάμεσα στις χώρες που υποστηρίζουμε την χορήγηση του καθεστώτος του υποψήφιου κράτους στη χώρα» ενώ όπως είπε, είναι επίσης υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Π.Γ.Δ.Μ. έως το τέλος του 2011.

Σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο Πολωνός διπλωμάτης σημείωσε ότι η Βαρσοβία επιθυμεί να προχωρήσουν. «Η Τουρκία και η Ε.Ε. έχουν πολλές κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν. Γι' αυτό το λόγο χρειάζεται να δεσμευτούμε περισσότερο στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η σημερινή πολιτική ατζέντα δεν είναι πολύ ευνοϊκή για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και σημείωσε ότι «είναι δύσκολο να μιλάμε για ανοιχτή Ευρώπη, αναφορικά με την τουρκική ένταξη». Είπε όμως ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να απαντήσει αργά ή γρήγορα στο ερώτημα εάν θα υπάρξει τουρκική ένταξη ή άλλες εναλλακτικές λύσεις. Εν τω μεταξύ όμως ο ίδιος εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να είναι όμηροι αυτής της αβεβαιότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα