Τη γλίτωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εκτίμησε ότι ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, Τζον Ασκροφτ, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνος για τις υπερβολές της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης στις αντιτρομοκρατικές υποθέσεις κατά την περίοδο εκείνη.

Ομόφωνα, ο ανώτατος δικαστικός θεσμός των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση ενός εφετείου που επέτρεψε στον Αμπντάλα αλ Κιντ, έναν Αμερικανό που ασπάστηκε το Ισλάμ, να υποβάλει μήνυση.

Ο Αλ Κιντ συνελήφθη τον Μάρτιο του 2003 βάσει της ομοσπονδιακής αρχής, της λεγόμενης του "βασικού μάρτυρα", που επιτρέπει την κράτηση ενός μάρτυρα για μια δίκη για τρομοκρατία, για να εξασφαλιστεί το ότι θα παραστεί πράγματι στη δίκη.

Κλεισμένος στην απομόνωση για δύο εβδομάδες, χωρίς να κατηγορείται για κανένα έγκλημα, ο Αλ Κιντ υπέστη κακομεταχείριση. Ποτέ δεν κλήθηκε να καταθέσει στη δίκη για την οποία είχε συλληφθεί και η οποία ολοκληρώθηκε με την ετυμηγορία της μη ενοχής.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο κ. Ασκροφτ δεν παραβίασε τα συνταγματικά δικαιώματα του ενάγοντος που προστατεύουν από τις αυθαίρετες συλλήψεις, στο βαθμό που οι αστυνομικοί είχαν ένα έγκυρο ένταλμα.

"Η ασυλία που παρέχεται στα μέλη της κυβέρνησης, είναι μια ανάσα που τους επιτρέπει λογικές αλλά εσφαλμένες αποφάσεις για νομικά ζητήματα, που δεν έχουν λυθεί", υπενθυμίζει το Δικαστήριο με την απόφασή του.

Ο κ. Ασκροφτ "αξίζει την ασυλία, ακόμη και αν εκτιμούμε, ενάντια στα γεγονότα, ότι η πολιτική του της κράτησης παραβίασε το Σύνταγμα", σημειώνει τέλος το δικαστήριο.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε υποστηρίξει στην υπόθεση αυτή τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης για την αποτροπή του πολλαπλασιασμού των εν λόγω νομικών διαδικασιών κατά των πρώην αξιωματούχων, μετά τις υπερβολές του πολέμου κατά της τρομοκρατίας της διοίκησης Μπους.
Keywords
Τυχαία Θέματα