"ΜΜΕ και εθνική εικόνα την ώρα της οικονομικής κρίσης"

Πώς διαμορφώνεται η εθνική εικόνα της Ελλάδας από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης την περίοδο της οικονομικής κρίσης; Με κεντρικό θέμα συζήτησης τα δημοσιεύματα για την Ελλάδα στο διεθνή Τύπο πραγματοποιήθηκε ημερίδα που διοργάνωσαν το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και η Ένωση Ακολούθων Τύπου (ΕΝΑΤ).

"Η αίσθηση ότι το 2010 υπήρξε αύξηση των δημοσιευμάτων για την ελληνική οικονομία σε σχέση με προηγούμενες χρονιές επιβεβαιώνεται",
δήλωσε η Ειρήνη Αναστοπούλου παρουσιάζοντας τα πορίσματα έρευνας του ΕΛΙΑΜΕΠ που πραγματοποιήθηκε με δείγμα 57.000 δημοσιεύματα για την Ελλάδα το 2010 από 28 χώρες σε 1.500 μέσα ενημέρωσης. "Το 60% των δημοσιευμάτων αφορά την ελληνική οικονομία, το 15% την εσωτερική επικαιρότητα, το 8% τα εθνικά θέματα, το 6% την εξωτερική πολιτική, το 4% τον πολιτισμό, το 3% τον τουρισμό, το 1% την μετανάστευση και ένα 3% συγκεντρώνουν θέματα όπως ενέργεια, περιβάλλον και ο αθλητισμός", πρόσθεσε.

Στη συνέχεια των συμπερασμάτων η κ. Αναστοπούλου παρουσίασε τις χώρες από τις οποίες προέρχονται τα δημοσιεύματα με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Κίνα, τη Γαλλία και την Κίνα να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. "Είναι σαφές ότι χώρες προέλευσης των δημοσιευμάτων είναι χώρες με παγκόσμια οικονομική επιρροή", τόνισε και παρέθεσε τον αριθμό των δημοσιευμάτων ανά εφημερίδα με τους Financial Times, τη Wall Street Journal και τη γερμανική "Ντόιτσε Τσάιτουνγκ" να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις με συνεχείς αναφορές στην ελληνική οικονομία και τις κοινωνικές εξεγέρσεις. Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον των γειτονικών χωρών στα θέματα της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ περιορισμένο.

Τη μελέτη καταγραφής δημοσιευμάτων για την Ελλάδα στο διεθνή Τύπο παρουσίασε στη συνέχεια ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ Γιώργος Τζογόπουλος. Μίλησε για τις πέντε φάσεις κάλυψης των γεγονότων στην Ελλάδα από την ημέρα των εκλογών, τον Οκτώβριο του 2009 έως και σήμερα. Από την πρώτη περίοδο και την πρώτη επαφή των ξένων δημοσιογράφων με την ελληνική πραγματικότητα, με πολλές διακυμάνσεις έως την σημερινή περίοδο που τα διεθνή μέσα δείχνουν πως η υπομονή τους εξαντλείται για την Ελλάδα, ο τρόπος κάλυψης των εξελίξεων χαρακτηρίζεται από αρνητική κάλυψη με στόχαστρο τα οικονομικά προβλήματα και τις παθογένειες του κοινωνικού μας συστήματος, με συχνές υπεραπλουστεύσεις, κακεντρεχή σχόλια, παραγωγή στερεοτύπων για ολόκληρη την κοινωνία. Παράλληλα, δεν υπάρχει στο διεθνή Τύπο κανένα ενδιαφέρον για θετικές υποθέσεις της Ελλάδας, όπως η ελληνική ναυτιλία.

Ο κ. Τζογόπουλος τόνισε τις διαφορές προσέγγισης και σχολιασμού για την Ελλάδα ανά εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι σε όλες τις εφημερίδες υπάρχουν ίχνη εθνοκεντρικής λογικής. "Το τελευταίο διάστημα οποιοσδήποτε έχει γνώμη για την Ελλάδα είτε έχει άμεση επαφή είτε όχι", σχολίασε. Εξηγώντας τη στάση των διεθνών μέσων ενημέρωσης, υπογράμμισε την ύπαρξη του ευρώ ως κοινού νομίσματος και τη μετάσταση της ελληνικής κρίσης στα άλλα κράτη που οδήγησε τους ξένους δημ
Keywords
Τυχαία Θέματα