Τι φέρνει το νέο φορολογικό σύστημα

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όλους όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά, αλλά και «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως το τέλος του 2012, φέρνει το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

Η συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο του σχετικού νομοσχεδίου, αναμένεται να συνεχιστεί στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος, όμως πίσω από τις κλειστές πόρτες των κομματικών επιτελείων
οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και ήδη υπάρχουν απόψεις στις οποίες συγκλίνουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και οι οποίες στηρίζονται στο δεκασέλιδο έγγραφο που έχει ήδη μοιράσει το Μέγαρο Μαξίμου στα κόμματα με τις απαιτήσεις των δανειστών μας.

Όσον αφορά τις φοροαπαλλαγές, τα δύο μεγάλα κόμματα συγκλίνουν στην άποψη ότι θα πρέπει να διατηρηθούν ορισμένες με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, αφού σύμφωνα με την τελευταία μελέτη που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό οι φοροαπαλλαγές "κοστίζουν" σήμερα πάνω από 6,19 δισ. ευρώ ετησίως, όταν η κυβέρνηση καλείται να λάβει πρόσθετα μέτρα μόνο για φέτος περίπου 4,3 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, παρά τις μεγάλες περικοπές που έγιναν πρόσφατα στις βασικές φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων (μείωση αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, μείωση έκπτωσης φόρου για ιατρικά έξοδα, στεγαστικά δάνεια, δίδακτρα, ενοίκια κ.λπ.) που ισχύουν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2011, η τρόικα θεωρεί ότι ακόμη υπάρχουν πάρα πολλές που προκαλούν σημαντικές απώλειες εσόδων.

Στο στόχαστρο λοιπόν του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται μεγάλος αριθμός ρυθμίσεων που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων, μειώσεις φόρων και αφορολόγητα όρια. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, "είναι λίγοι αυτοί που πληρώνουν. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αδικούνται από ένα φορολογικό σύστημα το οποίο μόνο κατ΄ όνομα είναι σύστημα. Είναι μία χύμα, ανοργάνωτη και άχαρη κατάσταση επί δεκαετίες τώρα".

Έτσι, το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για τις νέες περικοπές στις φοροαπαλλαγές προβλέπει:

- κατάργηση των εκπτώσεων φόρου για δαπάνες που αφορούν ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ. για όσους φορολογούμενους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

- κατάργηση εκπτώσεων δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων.

- κατάργηση μειώσεων στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους.

- κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Σήμερα, στα νησιά του Αιγαίου -πλην Κρήτης- ισχύουν συντελεστές ΦΠΑ μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με αυτούς που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δηλαδή ισχύουν συντελεστές 4,5%, 9% και 16%, αντί 6,5%, 13% και 23%.

- περικοπή φοροαπαλλαγών γ
Keywords
Τυχαία Θέματα