Τι αλλάζει στα ταξί

Δέκα μήνες μετά το σχέδιο προεδρικού διατάγματος του κ. Δ. Ρέππα και εννέα από την μεγάλη ανατροπή του κ. Ι. Ραγκούση, η υπόθεση της «απελευθέρωσης» του ταξί ολοκληρώνεται πια από τον νυν υπουργό Υποδομών, κ. Μ. Βορίδη, με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε την Παρασκευή από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Βορίδης, καταθέτοντας βελτιώσεις, αλλά και τροπολογία, προχώρησε σε αλλαγή
των συντελεστών, που θα λαμβάνονται υπόψη για την έκδοση νέων αδειών ταξί, βάζοντας την τελευταία «πινελιά»στο πολυνομοσχέδιο για τα ταξί, τις τηλεπικοινωνίες και τα δημόσια έργα, πριν αυτό φτάσει στην ολομέλεια της Βουλής.

Επίσης, ο υπουργός Υποδομών συμπεριέλαβε νέα άρθρα στο σχέδιο νόμου, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις της αγοράς, ενώ έφερε και διατάξεις που «φωτογραφίζουν» συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και θα συζητηθούν.

Πάντως, οι αλλαγές της Παρασκευής παραμένουν στο πνεύμα του νομοσχεδίου που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αφού ακόμη και οι άδειες ταξί ειδικής μίσθωσης που θα δοθούν, απευθύνονται κατά προτεραιότητα σε υφιστάμενους αυτοκινητιστές. Όμως, κ. Βορίδης απέσυρε την διάταξη, με την οποία όριζε τα ταξί ειδικής μίσθωσης ως πέντε θέσεων και θα ξεκινούν από τουλάχιστον έξι. Έτσι, θα πρόκειται για διακριτή υπηρεσία.

Τι αλλάζει στα ταξί

Συγκεκριμένα, τροποποιούνται οι συντελεστές ταξί ανά 1.000 κατοίκους ως έξης:

- Στην Αθήνα ο βασικός συντελεστής ορίζεται σε 3 και όχι 2,5 ανά χιλίους κατοίκους, με δικαίωμα αύξησής του κατά 0,5. Δηλαδή, τα ταξί θα μπορούν να φτάσουν τα 3,5 ανά 1.000 κατοίκους. Σήμερα, υπολογίζονται σε 4 ανά 1.000 κατοίκους στην Αττική, κάτι που συνεπάγεται ότι στην Αθήνα δεν θα εκδοθούν άλλες άδειες.

- Στην Θεσσαλονίκη, ο συντελεστής ορίζεται σε 1,8 με δικαίωμα αυξησής του κατά 0,7, ούτως ώστε να αγγίξει τα 2,5 ταξί ανά 1.000 κατοίκους, αριθμός από τον οποίο οριακά ίσως θα μπορούσαν να προκύψουν λίγες νέες άδειες.

- Στην περιφέρεια ο συντελεστής ορίζεται σε 1,5, με δικαίωμα αύξησής του κατά 0,5, για να φτάσει τα 2 ταξί ανά 1.000 κατοίκους. Σε αυτήν την περίπτωση, εκτιμάται ότι μπορούν να εκδοθούν κάποιες νέες άδειες ανάλογα με την περιοχή.

Σύμφωνα με τις αλλαγές στο νομοσχέδιο, ο περιφερειάρχης θα μπορεί να προσαυξάνει τον βασικό συντελεστή από 0,10 έως 0,50 για την Αθήνα, από 0,50 έως 0,70 για την Θεσσαλονίκη και από 0,10 έως 0,50 για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Επίσης, το νομοσχέδιο θέτει ως κατώτατο όριο τον συντελεστή 1,5 ταξί ανά 1.000 κατοίκους και, μάλιστα, δεν επιτρέπει ποτέ να είναι μικρότερο από το εν λόγω ποσοστό.

Επίσης, με απόφαση υπουργού Υποδομών, κάθε δύο χρόνια θα μπορεί να επανακαθορίζεται ο βασικός συντελεστής ταξί ανά 1.000 κατοίκους. Δηλαδή, οι σημερινές αλλαγές θα μπορούν, θεωρητικά, να ανατραπούν το 2014.

Κάθε Ιανουάριο οι περιφερειάρχες θα προχωρούν σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση νέων αδειών ή την μετατροπή των υφισταμένων σε ειδικής μίσθωσης.
<
Keywords
Τυχαία Θέματα