Ο Β.Βενιζέλος με Δ.Χριστόφια στην Κύπρο

Συνάντηση μιας ώρας με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια είχε ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στη Μεγαλόνησο, μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος.

Ο κ. Χριστόφιας ήταν άλλωστε από τους πρώτους που έσπευσε να συγχαρεί πολιτικά τον κ. Βενιζέλο
για την εκλογή του ως Πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ θεώρησε σωστό, όπως είπε, να ξεκινήσει τις διεθνείς επαφές του από τη Λευκωσία, όχι μόνο για λόγους εθνικούς, ιστορικούς και συμβολικούς, αλλά και για λόγους βαθύτατα πολιτικούς.

Όντως το «τάιμινγκ» της επίσκεψης Βενιζέλου στην Κύπρου έχει σημασία, την ώρα που το Κυπριακό βρίσκεται σε μία από τις κρίσιμες φάσεις του, με τις απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στις δύο κοινότητες να καρκινοβατούν, με τους Τούρκους να απειλούν τη διακοπή τους, με την Άγκυρα να επιδιώκει σύγκλιση διεθνούς διασκέψεως για την Κύπρο και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να ετοιμάζει τηνέκθεσή του για την Κύπρο, η οποία αναμένεται να καθορίσει και τις εξελίξεις αυτή τη χρονιά.

Η συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια ήταν παραγωγική και ουσιαστική και ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε τον Κύπριο Πρόεδρο ότι «το κυπριακό αποτελεί πρώτη εθνική προτεραιότητα και καθοριστικός παράγοντας για την εθνική μας στρατηγική που έχει συνείδηση της ιστορίας απέναντι στο Έθνος και απέναντι στις επόμενες γενιές».

Συζητήθηκαν επίσης, όπως πληροφορείται «Το Βήμα» τα θέματα τα οποία τορπιλίζονται τόσο από το κατοχικό καθεστώς όσο και από την Αγκυρα, όπως είναι το περιουσιακό, οι εγγυήσεις, το εδαφικό, αλλά και θέματα που αφορούν την ανάληψη της προεδρίας εκ μέρους της Κύπρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο δεύτερο εξάμηνο του 2012) και κυρίως τα θέματα οριοθέτησης της ΑΟΖ.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε πολύ ψηλά τα ζητήματα της Ευρωζώνης και το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων από το οποία επηρεάσθηκαν και οι κυπριακές τράπεζες.

Ο κ. Βενιζέλος θα έχει την Παρασκευή συναντήσεις με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ν.Χασαπόπουλος / ΒΗΜΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα