Τι αλλάζει η κρίση στη Συρία

Η κρίση στη Συρία θα αποδυναμώσει τον άξονα Δαμασκού-Τεχεράνης-Χεζμπολάχ-Χαμάς, δήλωσε σήμερα ισραηλινός ειδικός. "Η Συρία είναι σύμμαχος του Ιράν και κυριότερος πελάτης και λειτουργεί ως γέφυρα με τον Λίβανο, τη Γάζα και την Μεσόγειο", δήλωσε ο καθηγητής Ιταμάρ Ραμπίνοβιτς, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής του Ισραήλ στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Δαμασκό.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Yediot Ahronoth, ο Ραμπίνοβιτς, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, επισημαίνει ότι η Συρία
είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Χεζμπολάχ και ότι λειτουργεί ως δίαυλος για την προμήθεια ιρανικών όπλων στην λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση.

Επιπλέον, στη Δαμασκό στεγάζεται η διεθνής έδρα της ισλαμιστικής Χαμάς.

"Μία αποδυνάμωση του (σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-) Άσαντ, για να μην πούμε η πτώση του, θα είχε σημαντική επίπτωση και στις δύο αυτές κρίσιμες περιοχές", έγραψε ο Ραμπίνοβιτς.

Ο ίδιος, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη Δαμασκό, αλλά "θα μπορούσε και να οδηγήσει σε περιφερειακή κρίση".

"Δεν πρέπει να αποκλείουμε την πιθανότητα ο Άσαντ και οι υποστηρικτές του στην Τεχεράνη (να αποφασίσουν) ότι μία κρίση στο Λίβανο ή την Γάζα θα βελτίωνε την κατάσταση στη Συρία", εκτίμησε ο ίδιος.

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι οι συριακές αρχές ασφαλείας έχουν σκοτώσει περίπου 400 ανθρώπους από τότε που ξεκίνησαν οι ταραχές πριν από ένα μήνα.
Keywords
Τυχαία Θέματα