Θα υπογράψει ο Α.Σαμαράς;

Στην πιο κρίσιμη φάση της δίμηνης θητείας της βρίσκεται η κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία, υπό προϋποθέσεις, κινδυνεύει ακόμη και με...πτώση ή και με παράταση του βίου της μέχρι και του χρόνου. Δεν είναι τόσο η υπόθεση του PSI, για το οποίο εκτιμάται ότι θα υπάρξει, τελικά, κάποια συμφωνία, άρα δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα. Επίσης τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση δείχνουν να συμφωνούν στο στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση. Το τριήμερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της
Δευτέρας θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πολύ κρίσιμο και για την κυβέρνηση, αλλά και, κυρίως, για τη χώρα.
Το πρόβλημα, αν δημιουργηθεί, θα έχει σχέση με το λεγόμενο «Μνημόνιο 2», περίληψη του οποίου, παρουσίασε ο κ. Παπαδήμος στη σύσκεψη που είχε με τους υπουργούς που έχουν αρμοδιότητα σε θέματα που αφορούν στο νέο πρόγραμμα και το έστειλε και σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Παπαδήμος, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συγκαλεί τελικά αύριο το μεσημέρι, προτίθεται να ζητήσει τις υπογραφές των κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη στο κείμενο αυτό, κάτι που ζητά και η τρόϊκα, προκειμένου να εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση, όπως ζητεί και την εκπλήρωση, από την Ελλάδα, όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από το «Μνημόνιο 1».
Και το μέγα ερώτημα που τίθεται είναι, τι θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συμπεριφέρεται αντιμνημονιακά; Θα υπογράψει ή όχι; Αν δεν υπογράψει, η σημερινή κυβέρνηση θα έχει εκμετρήσει τον βίο της και ή θα οδηγηθούμε σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ ή σε μια και πάλι, αμιγώς Πασοκική κυβέρνηση; Και οι δύο περιπτώσεις φαντάζουν πολύ δύσκολες. Ήδη πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με το ζόρι βρίσκονται στην τρικομματική κυβέρνηση και δεν θα θελήσουν να βρεθούν σε κυβέρνηση με τον ΛΑΟΣ. Αλλά και μια νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν μοιάζει ως ρεαλιστική λύση, καθώς πολλοί βουλευτές του Κινήματος δεν θα θελήσουν να σηκώσουν και άλλα βάρη, στηρίζοντας νέα μέτρα. Άλλωστε, όπως έλεγε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, οι βουλευτές θα έχουν σε λίγο να ζητήσουν το σταυρό των ψηφοφόρων και δεν θα είναι διατεθειμένοι(;) να σηκώσουν και τον σταυρό του μαρτυρίου κάποιων νέων μέτρων.
Χθες ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε στη Βουλή ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να βάλει την υπογραφή του στο κείμενο της νέας σύμβασης, ζητώντας αυτό να φέρει μόνο την υπογραφή του πρωθυπουργού.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, δεν θα υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα να υπογράψει ο κ. Παπανδρέου. Άλλωστε έχει υπογράψει και έχει λάβει και άλλα επώδυνα μέτρα. Και θα υπογράψει, όσο εκτιμά ότι πρέπει να στηριχτεί η κυβέρνηση, έστω κι αν θεωρεί ότι η «λύση Παπαδήμου» του επιβλήθηκε «πραξικοπηματικά».
Το μπαλάκι πηγαίνει, επομένως, στη ΝΔ και στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, υπογράφοντας, θα έχει να αντιμετωπίσει την αντίδραση της «λαϊκής δεξιάς», το πιο εθισμένο στην αντιμνημονιακή λογική τμήμα της. Αν δεν υπογράψει θα κατηγορηθεί ως υπεύθυνος για την πτώση της κυβέρνησης, που θα σημάνει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθυστέρηση, αν όχι και ματαίωση τόσο της
Keywords
Τυχαία Θέματα