Είχαν έτοιμο νέο κόμμα με τίτλο "Ελληνικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα"

Στη δυσκολότερη φάση της διαδρομής του βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ αυτό το διάστημα. Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, απειλήθηκε δύο φορές με διάσπαση, αλλά και τις δύο φορές το απέφυγε. Κανένας, όμως, δεν γνωρίζει αν ο κίνδυνος έχει εκλείψει οριστικά ή καιροφυλακτεί και μπορεί να εμφανιστεί, με καταλυτικό τρόπο, κάθε στιγμή.
Η εικόνα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν λίγες ημέρες στη Βουλή, με την καταψήφιση άρθρων του πολυνομοσχεδίου, ήταν ό,τι
χειρότερο παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του. Η εικόνα αυτή δεν απαλύνθηκε από την αντίστοιχη εικόνα που παρουσίασε η ΝΔ. Τα βλέμματα της κριτικής είναι στραμμένα στο ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του και όσο αυτό δεν γίνεται κατανοητό τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται και θα μεγαλώνουν.
Την περασμένη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ απέφυγε την τελευταία στιγμή, για δεύτερη φορά τη διάσπαση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τριάντα στελέχη του Κινήματος, προσκείμενα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο, ήταν έτοιμα να αποχωρήσουν από το ΠΑΣΟΚ και να προχωρήσουν στη δημιουργία του «Ελληνικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος».
Τα δύο πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν πολλές συναντήσεις το προηγούμενο διάστημα και όλα ήταν έτοιμα για την ανακοίνωση, την οποία πρόλαβε, τελικά, η δήλωση του Πάνου Μπεγλίτη που ξεκαθάριζε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι συναντήσεις που προετοίμασαν τη σύγκληση των δύο κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ και ήταν πολλές, έγιναν σε ξενοδοχεία και σε πολιτικά γραφεία πρωτοκλασάτων, γι αυτό και δεν έγιναν αντιληπτές.
Είχε προηγηθεί μια ακόμα προσπάθεια, λίγο πριν συγκροτηθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, στην οποία δεν μετείχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η οποία δεν προχώρησε ακριβώς λόγω της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον σημερινό πρωθυπουργό.
Στην κίνηση αυτή μετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Ηλίας Μόσιαλος από το ΠΑΣΟΚ, οι Άρης Σπηλιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Βαγγέλης Αντώναρος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΝΔ, καθώς και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Φλωρίδης.
Φαίνεται, πάντως, ότι οι κινήσεις δεν προχώρησαν για προσχηματικούς λόγους, τους οποίους έδωσαν π.χ. κινήσεις όπως η πρόσφατη δήλωση Μπεγλίτη.
Οι σχέσεις μεταξύ Βενιζέλου και Λοβέρδου δεν αποκαταστάθηκαν από τότε που ο υπουργός Υγείας εμφανίσθηκε ως υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ήδη φροντίζει να μεγαλώνει τη μεταξύ τους απόσταση. Σημείο διαφωνίας τους αποτελεί ο τρόπος εκλογής του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Λοβέρδος υποστηρίζει την εκλογή από τη βάση και διαμηνύει ότι δεν θα είναι υποψήφιος αν ακολουθηθεί άλλη διαδικασία. Ουσιαστικά δηλώνει έτοιμος να βρεθεί απέναντι από τον όποιον Πρόεδρο εκλεγεί με άλλη διαδικασία, όποιος και αν είναι αυτός.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτιμά ότι έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι των άλλων υποψηφίων, ενώ ειδικότερα έναντι του Ευάγγελου Βενιζέλου προηγείται, ανάλογα με τη
Keywords
Τυχαία Θέματα