θα προσπαθήσουμε να συντρίψουμε τα μέτρα λιτότητας

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ CNBC

- Πρώτα από όλα συγχαρητήρια. Εκπλαγήκατε από ένα τόσο καλό εκλογικό αποτέλεσμα;

Δεν εξεπλάγην διότι θεωρώ απολύτως λογικό ο ελληνικός λαός να καταδικάσει τα κόμματα που εφήρμοσαν ένα σχέδιο οικονομικής βαρβαρότητας. Ο ελληνικός λαός τα τελευταία δύο χρόνια έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, έχει μειωθεί το εισόδημά του, χιλιάδες κόσμος έχει μείνει άνεργος, πάνω από ένα εκατομμύριο είναι οι άνεργοι σε όλη την Ελλάδα.
Συνεπώς, ήταν λογικό να καταψηφίσουν αυτά τα κόμματα που χωρίς να τον ρωτήσουν επέβαλαν τις αλλαγές στην καθημερινότητα και στη ζωή του και να ενισχύσουν τα κόμματα εκείνα και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησε μέσα σε ένα πλαίσιο ρεαλιστικό να αναδείξει ότι υπάρχει δυνατότητα να αποφύγουμε αυτά τα σκληρά μέτρα της λιτότητας, και να διεκδικήσουμε ένα άλλο πρόγραμμα που θα μπορέσει να είναι αποδεκτό από την Ευρώπη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο που να έχει ως στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

- Διάβασα το πρόγραμμά σας το οποίο περιέχει όλα για τα οποία μου μιλήσατε στην συνέντευξή μας τον Σεπτέμβριο. Αν οι επενδυτές διαβάσουν προσεκτικά τα όσα λέτε ότι για παράδειγμα θέλετε να καταργήσετε σημεία του Μνημονίου και για πάγωμα των αποπληρωμών, θεωρούν ότι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δε θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα χρήματα της εγγύησης, και το πάγωμα σημαίνει ότι δε θα μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και ότι δε θα συνεχίζουν να χρειάζονται την Ευρωζώνη και θα εγκαταλείψουν το Ευρώ. Εσείς το βλέπετε έτσι; Είστε ακόμα δεσμευμένος στη συνέχιση του Ευρώ;

Δε πιστεύουμε ότι θα ήταν μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη αν μια χώρα -η Ελλάδα εν προκειμένω- έβγαινε από το ευρώ. Στόχος δικός μας είναι να πείσουμε τους ευρωπαίους ότι το πρόγραμμα του Μνημονίου εκτός από βάρβαρο είναι και αναποτελεσματικό. Πείτε ότι δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ και το εκλογικό αποτέλεσμα που αναδείκνυε την ανάγκη μιας εναλλακτικής επιλογής, σε λίγους μήνες θα μιλάγαμε για την ανάγκη ενός τρίτου πακέτου μέτρων, ενός τρίτου χρηματοδοτικού πακέτου που θα συνοδευόταν και από νέα μέτρα λιτότητας. Το βασικό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι με την Ελλάδα, δεν ήταν κακός ο μάγειρας αλλά κακή η συνταγή. Η συνταγή του Μνημονίου, η συνταγή της λιτότητας. Δείτε όπου αλλού στην Ευρώπη εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται αυτή η συνταγή, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία είναι ένα βήμα πριν από την πλήρη αποτυχία. Συνεπώς, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουν νόημα τώρα οι απειλές ότι στην Ελλάδα ότι αν δεν εφαρμοστεί η λιτότητα θα φύγει από το ευρώ. Άλλωστε, η ίδια η κα Μέρκελ είπε ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό διότι θα εγκυμονούσε κινδύνους για την διάλυση της ίδιας της ευρωζώνης και του ευρώ. Αυτό που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι απαιτείται μια άλλη συνταγή σε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση.

- Λοιπόν νομίζω ότι σε κάποια μέτρα τα οποία προτείνετε, οι περισσότεροι οικονομολόγοι θα έλεγαν ότι έχετε δ
Keywords
Τυχαία Θέματα