Θα «πέσει» ο Άσαντ

Η βίαιη καταστολή από τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό στη χώρα θα οδηγήσει τελικά στην ανατροπή του, δήλωσε σήμερα ο πρώην αντιπρόεδρος της Συρίας Αμπντελχαλίμ Χαντάμ.

Ο Χαντάμ, που διέφυγε στο Παρίσι το 2005 έπειτα από 20 σχεδόν χρόνια στην αντιπροεδρία, δήλωσε επίσης στην αιγυπτιακή εφημερίδα αλ Σόρουκ ότι ο εκτιμά πως ο στρατός της Συρίας θα σταματήσει να υποστηρίζει τον Άσαντ και θα δώσει τέλος "στη
διαδογματική σύγκρουση που εκείνος και η οικογένειά του υποδαυλίζουν".

Άσαντ αποκαλύφθηκε πλήρως ενώπιον του λαού του μέσω των εγκλημάτων που διέπραξαν οι δυνάμεις ασφαλείας του", επεσήμανε ο Χαντάμ. "Αυτό έχει δημιουργήσει την αίσθηση μεταξύ των Σύρων ότι η συνέχιση του καθεστώτος θα ήταν καταστροφή".

"Το μέγεθος του χάσματος μεταξύ του καθεστώτος και της πλειοψηφίας του λαού (...) θα οδηγήσει στην κατάρρευση ενός καθεστώτος που προσπαθεί απεγνωσμένα να επιβιώσει", υπογράμμισε.

Ο Χαντάμ, που παραιτήθηκε από το κόμμα Μπάαθ το 2005, έχει δηλώσει επίσης ότι οι υποσχέσεις του Άσαντ για μεταρρυθμίσεις δεν θα πάνε αρκετά μακριά και ζήτησε νέο σύνταγμα το οποίο θα βασίζεται στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Πάντως πολλοί διαφωνούντες δεν εμπιστεύονται τον Χαντάμ εξαιτίας της μακράς του θητείας το Μπάαθ και του πλούτου που συγκέντρωσε στο διάστημα που ήταν αντιπρόεδρος.

Εξάλλου ο Χαντάμ διαψεύδει τις πληροφορίες που τον θέλουν να εμπλέκεται στο λαθρεμπόριο όπλων προς τους αντιπάλους του Άσαντ στην πόλη Μπανιάς, γενέτειρα του πρώην αντιπροέδρου όπου πραγματοποιούνται μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Επέκρινε επίσης τον Άσαντ και το μικρότερο αδερφό του Μάχερ ότι συντηρούν ένα δογματικό καθεστώς στο οποίο η μειονότητα των Αλαουιτών, --σιιτικό δόγμα --, κυβερνά σουνίτες. "Όλοι οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας είναι από το ίδιο δόγμα", επεσήμανε ο Χαντάμ.
Keywords
Τυχαία Θέματα