Θα αποδεσμευθεί το 1 δις

Η πολιτική συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο, δεν αναμένεται να οδηγήσει στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, με εξαίρεση ίσως την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, που είχε δεσμευθεί από το δόση των 5,2 δισ. ευρώ της νέας δανειακής σύμβασης.

Οπως επισημαίνεται στις Βρυξέλλες, οι εταίροι δεν πρόκειται να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, εάν προηγουμένως δεν γίνει αξιολόγηση της κατάστασης
της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα. Το έχουν επισημάνει αυτό τόσο η Κομισιόν όσο και οι περισσότερες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κομισιόν έγινε συζήτηση για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπου ο αντιπρόεδρος για το ευρώ Ολι Ρεν, ενημέρωσε τους ομολόγους του.

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, η ενημέρωση ήταν αντικειμενική και τεκμηριωμένη, δεδομένου ότι ο Φινλανδός αντιπρόεδρος κινήθηκε σε πνεύμα συνεργασίας και καλής διάθεσης.

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, η οποία επεσήμανε ότι το θέμα πλέον δεν είναι εάν η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αυτό είναι δεδομένο, και προκύπτει από το εκλογικό αποτέλεσμα. Το ζήτημα, όπως είπε, είναι πώς θα τα καταφέρει να τις εκπληρώσει και τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να βοηθήσει.

Η κα Δαμανάκη υποστήριξε πως χρειάζεται να γίνει μια βασική διάκριση στο πρόγραμμα, μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και είναι περισσότερο από αναγκαίες και των άλλων σοβαρών θεμάτων. Στα άλλα θέματα χρειάζεται ευελιξία, είπε, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής σε συγκεκριμένη βοήθεια για την αποκατάσταση της ρευστότητας και σε μια θετική πολιτική πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών θεσμών προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα στοχεύει στην αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι θετική παρέμβαση υπέρ της χώρας μας, υπό την έννοια ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να στηριχθεί προκειμένου να βγει η οικονομία από την ύφεση, έκαναν αρκετοί επίτροποι όπως ο Γερμανός Γκίντερ Ετινγκερ, ο Βέλγος Κάρελ Ντε Χουκτ, ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ και ο Ούγγρος Λάζλο Αντορ.

Τρία μέτρα

Απολύσεις στο Δημόσιο, αποκρατικοποιήσεις και φορολογικό σύστημα είναι τα τρία προαπαιτούμενα των Ευρωπαίων εταίρων μας για την όποια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με την νέα ελληνική κυβέρνηση.

Απέναντι στη φιλολογία της επαναδιαπραγμάτευσης που αναπτύσσεται με τρεις διαφορετικές εκδοχές από τα κόμματα που αποτελούν τη νέα κυβέρνηση, οι εταίροι μας έχουν ήδη θέσει τους όρους τους από την περασμένη Κυριακή κατά τη διάρκεια του Eurogroup. Θα τους επαναλάβουν στο νέο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα συνοδεύεται και από τον υπηρεσιακό υπουργό, Γιώργο Ζαννιά, και κατά το σημερινό Eurogroup, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας.

Πέρα απ' αυτό, όμως, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δεσμευτεί και για κάποιες «γρήγορες νίκες» σε αλλαγές που έχουν ενταχθεί από το πρ
Keywords
Τυχαία Θέματα